George MacDonald Fraser „FLASHMAN: FROM THE FLASHMAN PAPERS, 1839-1842“

Autorius: Aidas Pelenis
Data: 2002-03-25

cover Apie knygą: George MacDonald FraserFLASHMAN: FROM THE FLASHMAN PAPERS, 1839-1842
Leidykla: Longitude books (1986)
Puslapių skaičius: 252

Literatūroje apstu anti-herojų. Dažniausiai mes jais piktinamės, nuoširdžiai linkime kuo greičiau sulaukti liūdno galo, pasitraukti iš kelio, kurį jie užsispyrę tveria mūsų mylimiems herojams, autoriai neriasi iš paskutinio kailio kišdami į juos visas neigiamas charakteristikas, kurias tik teko sutikti savo gyvenime.

Tačiau prieš trisdešimt metų gimė visai kitoks anti-herojus. Visų pirma, jis visiškas bailys. Antra, melagis. Trečia, sukčius ir apgavikas. Ketvirta, mąstantis dažniausiai vien reprodukciniais organais. Penkta…Ir nepaisant to…

Kai George MacDonald Fraser paleido į pasaulį pirmąjį Flashman'o romaną, kai kurie Amerikos kritikai suskato kalbėti apie tai, kad rasti autentiški memuarai, kurie verčia iš naujo vertinti Britanijos kolonijinės imperijos gimimą. Visiškai nenuostabu - Fraser tikrai pasistengė maksimaliai tikroviškai atkurdamas Viktorijos laikų Anglijos dvasią ir kūną. Jau vien todėl Flashman'o serija yra tikras saldainiukas visiems istorijos, ypač karinės, fanatikams, padedantis atsakyti į klausimą, kaip gi atsitiko, kad penktadalis žemės rutulio guldavo ir keldavosi plevėsuojant Junjon Džekui. Tačiau šią romanų serija skiria nuo kitų ne tikroviški karalienės Viktorijos, jos ministrų Palmerstono ir Dizraelio, tos epochos herojų Linkolno, Bismarko ir kitų portretai.

Didžiausias serijos patrauklumas slypi pačiame Flashmane. Žmogus negali nesižavėti jo nepakartojamu gyvybingumu, sveiku ir blaiviu pavojų vertinimu, pragariška lemtimi, nuolat metančia jį į pačius karščiausius istorijos momentus, ir tokia pat velniška sėkme, padedančia jam išsikapstyti tik su keliomis žaizdomis ir visiškai nepelnytais amžininkų aikčiojimais ir pagyrimais.

Pirmajame romane Flashmanas, tik išmestas iš Rugby mokyklos, stoja tarnauti karininku pas husarus, kuriems vadovauja lordas Kardiganas (mums daugiau pažįstamas tik tuo, kad suteikė savo vardą liemenei, kurią mėgsta nešioti prof. Landsbergis). Flashmanas sugeba sužlugdyti savo karinę karjerą, kadangi, pasiųstas saugoti fabrikantų nuo čartistų, vietoje to daugiau galvoja apie tai, kaip supažindinti savo globotinio dukrą su anatomijos pradmenimis. Vestuvės, kaip sakoma, iš reikalo, ir vienintelis būdas atgaivinti karinę karjerą - kelias į Indiją. Deja, jis atvažiuoja kaip tik tada, kai jo paslaugų prisireikia britų karinei ekspedicijai Afganistane.

Stop…Taip galima ir visą turinį papasakoti. Žodžiu, jeigu jums patinka istorija, papasakota nepakartojamai žaismingu, ironišku ir netikėtu rakursu, čiupkite pirmąjį Flashmaną ir dėkokite Dievui ir George MacDonald Fraser, kad jūsų laukia dar vienuolika romanų.

Bet pradėkite nuo pirmo!

Komentarai

Todelcius 2002-03-24 17:52:12
Ir ką, ponas Flashmanas afganus kaip koks britų "Rembo" padaro?;) Ar rusai šią knygą yra išvertę?
V.B. 2006-03-30 12:57:34
Išeina iš mados Poteriada, pareina dar vienas herojus?
Barabas 2002-03-24 21:21:44
Tas Flashmanas gal koks ankstyvasis "Bondas"?
Tamplierius 2002-03-25 06:46:36
Cool! Trys komentarai (atsiprasau - jau keturi :)) - ir visi neskaite knygos. Galime issamiai ta veikala aptarti :)
Justinas 2002-03-25 06:58:11
Kiek suprantu, laukiama išsamaus Pelenio paaiškinimo :)
Pelenis 2002-03-25 07:53:28
Koks Bondas? Zmogus yra, kaip anglai sako su "white liver". Jo didziausia svajone atsidurti saugioje vietoje, kuo toliau nuo kulku ir kardu. O ir kaip jis padarys afganus - jeigu istorija negailestingai byloja, kad is visos britu karines ekspedicijos liko gyvas tik vienas 44-ojo pestininku pulko gydytojas (pagal Fraser - ir Flashmanas). Beje, nezinau ar teko matyti, taciau pagal antraji romana "Royal Flash" yra nufilmuotas visai neblogas filmukas "Prisoner of Zelda", kuriame smekscioja tokios XIX a. celebrities kaip Bismarckas, Lola Montez etc.
Jeigu Rusai ir yra isverte sita epa, tai laike nuo manes gilioje paslaptyje :). Taciau, jei kas nori paskaityti originalo kalba, galit numesti emuila.
Skaityta.lt © 2001-2014. Visos teisės saugomos. Platinti puslapyje publikuojamas apžvalgas be skaityta.lt ir/arba autorių sutikimo NEETIŠKA IR NETEISĖTA. Dėl medžiagos panaudojimo rašykite el.paštu skaityta@skaityta.lt.