Įvairūs „GERIAUSIA LIETUVOS FANTASTIKA 1998“

Autorius: Darius Starkevičius
Data: 2001-03-22

cover Apie knygą: ĮvairūsGERIAUSIA LIETUVOS FANTASTIKA 1998
Leidykla: Eridanas (1999)
Puslapių skaičius: 384

1998 metai buvo svarbūs besistojantiems ant kojų lietuviškos fantastikos autoriams. 1998 m. išleistas to paties pavadinimo literatūrinio konkurso rinkinys "Geriausia Lietuvos fantastika 1997" netyčia tapo best-seleriu, 1998 m. kūrybos rinkiniu (kuris pasirodė 1999 m.) buvo norėta ir siekta pakartoti ankstesniojo sėkmę. Prielaidos, tarytum, buvo: "Geriausia Lietuvos fantastika 1998" išėjo beveik 100 puslapių storesnė, pasipildžiusi naujais vardais; rinkinį vėl formavo profesionali Vilniaus fantastų klubo "Dorado" prezidento Gedimino Beresnevičiaus ranka.

Kaip ir pirmtakas, rinkinys buvo suskirstytas į tris sąlygines dalis: mokslinė fantstika, mistika, fantasy pagal tris fantastikos žanrų banginius. Truputį detaliau apie turinį:

Rinkinys prasideda Justino Žilinsko ir Gedimino Kulikausko bendrai sukurtu alternatyviosios istorijos politiniu detektyvu "Prerijų kojotas", kuriame Irako vadovaujama pažangiojo pasaulio bendruomenė siekia priversti grobikiškas Jungtines Amerikos Valstijas atsakyti už Meksikos valstijos Teksaso okupaciją ir atimti iš jų masinio naikinimo ginklą. Į sudėtingą politinį žaidimą įsivelia šnipas iš idealizmo Robertas Bukauskas, dirbant Jungtinėse Tautose, kurio mylimąją nužudė JAV teroristai. Tačiau asmeninis kerštas netrunka susilieti su ne visai švariais sąjungininkų žaidimais…

Iš "Prerijų kojoto" mokslinės fantastikos estafetę perima Prano Šarpnickio (buv. žurnalo "Imperija" redaktoriaus) apsakymas "Keturi", kuris skaitytoją švysteli į tarpžvaigždinėje erdvėje įstrigusį erdvėlaivį. Ten įkalinti keturi homo sapiens blaškosi tarp filosofijos ir nešvankybių, kol galiausiai atranda (o gal išsikliedi) nepaprastas savo galias. Tačiau, mano nuomone, "Keturiuose" vertingiausias ne veiksmas ir aštrūs dialogai, o nedideli prognostiniai intarpai, kur "nusivystys" žmonių civilizacija… Nuo kai kurių net šiurpelis vaikščiojo. Neprikarksėk, Pranai, a? Beje, šis apsakymas autoriui pelnė paskatinamąją konkurso premiją.

Tomo Blažausko "Partizano" partizanai braunasi į ateivių užimtą Kauno centrą, kupiną neaiškių, pavojingų įrenginių ir zombių. Kiekviename žingsnyje - pavojus, bet dėl ko priešintis ir su kuo - neaišku. Partizanai per prievartą…

Mindaugo Šyvio "Siaubinga iškyla arba per smėlį ir varines triūbas" vėl skraidina į kosmosą, kur karo pilotas ir piratas netyčiom numušę vienas kitą atsiranda planetoje, kurioje nelieka nieko, kaip tik broliautis. O čia dar neaiškūs gyvūnai pradeda su jais daryti kažką neaiškaus… Tad skamba triūbos bei byra smėlis, kuris atneša autoriui paskatinamąją premiją.

Mistikos sekciją pradeda Gedimino Kulikausko gasdintuvas, alternatyvi istorija "Nenugalėtieji" (laimėjęs trečią konkurso vietą). Žalia Islamo vėliava įsiviešpatavo Baltijos pakrantėje. Paskutiniai lietuviai krikščionys, prieš išeidami į lemiamą mūšį, davė seną ir baisią priesaiką ir seniems, ir naujiems Dievams, kad atvykėliams čia žemė nebus miela. Bet viso to jau nežino Imaras, gimęs šioje prakeiktoje žemėje. Ir tik išprotėjęs dervišas, atsilygindamas už gerumą, išpranašauja, kad jį praris žemė. Kitiems irgi nebus geriau, nes "Paskutinis žengs Aintonas Sachmetona ir didžiuliu kardu pribaigs tuos, kurie dar bus išlikę... O paskui juos visus seks netikėlių, kurie ir neprisimins kadaise buvę mirę, minios!"

Lietuvos istorijos variacijų temą tęsia Kęstučio Zubkos "Karūna ir Kraujas", gana juodas, kruvinas gotiškas apsakymas, kuriame du jau apsenę hipsteriai mėgina iš praeities išgelbėti mirtinai sergančią Barborą Radvilaitę. Žygimanto Augusto dvaro intrigos, renesanso ir šiuolaikinė erotika, burtai, raganos, "Hotel California" - užteks visko.

Sielai ir minčiai atsigauti po kruvinų tamsumų leidžia vienas gražiausių Gintauto K. Ivanicko apsakymų " Nubrauk sapnus man nuo akių" - subtili Orfėjo ir Euridikės mito variacija, labai vaizdinga, labai lengva, tarytum plevenanti vėlė ir tuo pačiu gili (paskatinamoji konkurso premija), o Dianos Butkienės "Dalia" - viena iš nedidelių šiame rinkinyje literatūrinių metaforų, savaip transformuojanti pasakojimą apie žmogų ir jo nešamo kryžiaus pasirinkimą.

Kelią į rinkinio fantasy dalies valdas saugo Justino Žilinsko "Sakmė apie Gugį, smeiguolį ir geležinius žmones", šiltas pseudoistorinis kūrinėlis, pasakojantis apie tai, kaip kovoti prieš kryžiuočius mūsų protėviams padėjo netgi kaukai, maumai ir kitos būtybės (paskatinamoji premija).

Ir tada skaitytoją pasitinka du milžiniški rinkinio perlai, kurių autoriai laimėjo antrą ir pirmąją konkurso vietas. Tai Nigelio "Kitoje veidrodžio pusėje" ir Linos Darbutaitės "Sakmė apie Tjordilį". Įsivaizduoju, kokios kančios kamavo komisiją, kai reikėjo nuspręsti pirmosios vietos laimėtoją, nes abu kūriniai yra tiesiog puikūs. Pirmasis - beveik Naujojo Testamento istorijos variacija apie moterį - mesiją ir karį, pasiųstą jos suimti, vykstanti kažkokiame krašte, primenančiame Japoniją, antrasis - epinių užmojų ir šiaurietiško šalto grožio kupina kario ir dainiaus Tjordilio bei jo krašto istorija. Tačiau jeigu "Kitoje veidrodžio pusėje" žavi daugiausia herojų portretai, kruopščiai psichologizuotas problemų sprendimas, tai "Sakmė apie Tjordilį" apakina nepaprastu vaizdingumu. Talentai, neabejotini talentai!

Na, o rinkinį užbaigia vienintelis humoristinis apsakymas - smagi Egidijaus Šantaro ir Andriaus Tapino pseudo fantasy istorija apie du didvyrius: Faršą ir Dziubelį bei jų vykdytas Lemties kardo paieškas taip ir pavadinta: "Faršas ir Dziubelis prieš fėjų ragą". Galima pasakyti tik viena - lietuviškoje fantastikoje geresnių humoristinių kūrinių už "Faršo ir Dziubelio" epopėją nėra.

Subjektyviai vertinant, šis rinkinys ir kiekybiškai, ir kokybiškai "perspjovė" 1997 m. rinkinį. Deja, knygynuose buvusiojo sėkmės pakartoti nepavyko - gal buvo kalta Rusijos krizė ir ištuštėjusios tautiečių piniginės, o gal lietuvių autorių nenoras rašyti "kosminio snukdaužio" stiliaus kūrinius.

Apgailestaujame, kad galime pateikti tik kelių apsakymų elektronines versijas, pasinaudodami žurnalo "Imperija" ir J. Žilinsko asmeniniais archyvais. Tikėkimės, kad kada nors "Geriausios Lietuvos fantastikos" rinkiniai bus ne tik knygynuose, bet ir internete.

Kokybiška lietuviška fantastika

Komentarai

Valdėjus 2002-07-18 19:46:42
Man labai patiko "Sakmė apie Gugį, smeiguolį ir geležinius žmones".
bonis 2002-07-18 19:53:42
neblogas neblogas...;], ka cia bepridursi...;]]]
o-o 2002-07-18 20:23:56
..ir Bobo skudurini kabuoli...
Bobas 2002-07-18 20:31:43
Bobo ten nebuvo, nebent bobos.
o-o 2002-07-18 20:51:31
bet taip nesirimuoja :/
Bobas 2002-07-18 21:13:07
Tuo Bobas abejoja
Lina Krutulyte 2002-07-19 06:12:36
Grazu. Sitokia intelektuali diskusija.
MB 2003-08-11 14:39:18
Shis rinkinukas - vienas stipriausiu ish visu GLFu. galetu buti ir rimtesne diskusija.

IMHO
Hmm 2003-08-12 06:18:32
keista...
man kaip tik jis atrodo pats silpniausias ;)
Gedas 2003-08-12 06:35:59
Jūs abu neteisūs;) Stipriausias 1997-ųjų GLF-as, o šio - geriausias viršelis...:)

IMHO taip pat, aišku
Senasgeras 2003-08-12 06:37:22
Su "Akmentašiu", ane? piktasliezuvis
Gedas 2003-08-12 06:45:46
Ir su juo taip pat. O ką?:) Ką nors ne taip nutašė?..
MB 2003-08-12 12:39:48
Akmentashys buvo gerai :)
Neblogai butu is autoriaus sulaukti ko nors dar taip pat vezancio :)
Variagas 2003-08-12 13:06:11
Jo, jo, varyk, Gedai, varyk!!! :)
Gedas 2003-08-12 13:10:44
Dėkui, dėkui.:)
Tik kas vienus veža, kitiems - stabdo...
Sizhu-skuchaju 2003-08-12 13:16:45
MB, nu tai varyk. Laukiam diskusijos!
Todelcius 2003-08-12 13:30:56
Prerijų kojotai, kurių buvo lygiai Keturi, it Partizanai, įsliūkino į ateivių užimtą Kauno centrą...Ooo! Jų laukė išties siaubinga iškyla - per smėlį ir varines triūbas, tačiau kojotai taip ir išliko Nenugalėtieji kovoje dėl ateivių valdovo Karūnos...ir Kraujo buvo daug, kas tartum Nubraukė sapnus jiems nuo akių ir privertė susimąstyti apie savo Dalią -kovoti, bėgti, žūti... O juk būdami naiviais kojočiukais taip mėgdavo klausyti sakmių apie Tjordilį arba Gugį, smeiguolį ir geležinius žmones... Ką gi, dabar jie patys atsidūrė Kitoje veidrodžio pusėje: sustirę, kruvini, bet pasiruošę kovai it legendiniai Faršas ir Dziubelis prieš Fėjų ragą...
Justinas 2003-08-12 15:30:53
Jėėėė! hm
MB 2003-08-12 15:32:56
Hm... diskusijos norite?

As nebent savo nuomone galiu pateikti, su kuria galite sutikti arba ne.
btw. buvau turiny net pazhymius kuriniams surashes savo laiku :) Tai va - deshimtuko mano akimis nusipelne tik Darbutaites Tjordilis (vel prisipazinsiu, kad pasigendu konors tokio velesneje jos kuryboje). Suzhavejo ir Nigelis, o taip pat Karuna ir Kraujas itrauke savo savitumu.
Ir vien del shiu kurinuku laikau shi GLFa vienu labiausiai isimintinu.
Nes bent Nigelio ir Darbutaites apsakymai - man bene geriausi per visa GLF'u istorija.
Buvo chia ir kitu maloniu kurinuku, tokiu kaip Sharpo "4" bei bangies "NSMNA" :), Farshas ir Dziubelis gilaus ispudzio gal ir nepaliko, bet ish tiesu vietomis kvatojau iki asharu.
Bene labiausiai nuvyle abu kurinukai, prie kuriu pirshtus prikisho Gedas - turbut toki pozhiuri labiausiai itakojo tai, kad 97 glfe ir net "shviechianchioje streleje" jo kurinukai man buvo ypac isimine, taigi tikejausi daugiau.
Nezhinau kodel, bet neuzhvezhe ir pirmoji serialo apie Gugi serija. Kazhkaip pritrukau as ten siuzheto. Parashyta grazhiai, o ish esmes apie nieka.

Va tokie ispudziai ish ankschiau. IMHO :)
Gal pasiimsiu pasivartyt knyga vakarop, tai ir dar kas uzhklius.

BadMoon
Gedas 2003-08-12 16:13:59
Nuomonė labai nenustebino, išskyrus "Karūnos ir kraujo" įvertinimas...
O šiaip - nesitikėjau, kad dar kažkas mena "Šviečiančią strėlę" (l. geras Elzės apsakymas), MB, gal dar ir "Turangitą" skaitei?
Valdas 2003-08-13 05:14:38
Tarp kitko, apie "Turangitą"... Neprisimenu jau autorių, bet labiausiai iki siol įsiminę kūrinukai buvo apie žmonių kontaktą su rase, kuri sugebėdavo persikelti į kitų kūnus ir "Aviečių spalvos mirtis", ar kažkaip panašiai (šis gal ir nelabai fantastinis). Ar šie žmonės teberašo?
Gedas 2003-08-13 06:00:37
O man labiausiai - R. Kalonaičio "Lakūno sapnas". "Aviečių spalvos mirtį" parašė, berods, L. Latonaitė - dabar lyg neberašo ar bent nebesispausdina.
Justinas 2003-08-13 07:01:09
MB, Gugis - apie nieką? Da ja tebe! angry
Justinas 2003-08-13 07:04:49
Iš "Turangito" fainiausi - tai "Kartotinės erdvės", žvengiau kaip nenormalus lol ir "Aviečių spalvos mirtis". Patiko ir "Sirijus", pats "TurangitaS" gal pusė velnio. Labiausiai sunervino tas kosminio laivo ištempimas telekineze. Dar geras apie pagreitėjusius žmonių veiksmus.
O dabar sėdžiu apakęs, kaip gerai atsimenu tą rinkinį!!! akiniai
Gedas 2003-08-13 07:13:46
Ha, taigi "Turangitas", "Šviečianti strėlė" - vieninteliai lietuviškos fantastikos rinkiniai (t.y. iš įvairių autorių apsakymų sudaryti rinkiniai) iki pasirodant "GLF"-ams, užtai ir prisimenam. Gerai mum dabar, o juk buvo atšiaurūs laikai laikai... Jo, "Kartotinės erdvės" buvo geras..
Valdas 2003-08-13 08:05:35
Teisingai! "Kartotines erdves" - jumoristine fantastika! Kas ten buvo: lagaminas ir butelis ant kojyciu? :)
MB 2003-08-13 10:40:41
Uhu, turiu as Turangita iki shiol :)
skaitineju. Daug kas ten idomu, nors dabar gerai nepamenu pavadinimu ir autoriu. Pamenu tik kad "Lakuno sapnas" nepatiko :)

Justinai - apie Gugi - norejau pasakyti, kad Gugis neturi siuzheto intrigos. Nera itampos, kulminacijos. Viskas tiesiog naturaliai vystosi ir uzhsibaigia.
O as visgi labiau megstu kurinius su stipriu siuzhetu.
Gedas 2003-08-13 10:51:00
Beje, kažkur "Dorado" archyvuose dulka kitas R. Kalonaičio apsakymas apie visuomenę, kur gyvenama mašinose - t.y. valomasi dantis, miegama ir t.t. Dabar skamba neoriginaliai, bet tuomet, kai buvo parašyta atrodė - oho!..
Lamborghini Raimondas 2003-08-13 14:41:52
Pala, pala, buvo senas Seklio ar kazko is uzsienieciu apsakymas, kur masinos naudojamos kaip rubai ir be ju zmones nepasirodo visuomeninese vietose. O jei pasirodo, istremiami i rezervatus (kaip nudistai)... Viskas buvo pateikta kaip meiles istorija.
vampyriuke 2004-07-31 12:18:43
:) nu ir temukes cia
Lisa 2005-12-31 15:49:20
zmones ka zinote apie telekineze?
www.google.lt 2005-07-12 10:03:34
daug ka zinau.
Skaityta.lt © 2001-2014. Visos teisės saugomos. Platinti puslapyje publikuojamas apžvalgas be skaityta.lt ir/arba autorių sutikimo NEETIŠKA IR NETEISĖTA. Dėl medžiagos panaudojimo rašykite el.paštu skaityta@skaityta.lt.