Įvairūs „GERIAUSIA LIETUVOS FANTASTIKA 2002 KAUNAS, ERIDANAS, 2003.“

Autorius: Margoji Gyvatė
Data: 2003-02-07

cover Apie knygą: ĮvairūsGERIAUSIA LIETUVOS FANTASTIKA 2002 KAUNAS, ERIDANAS, 2003.
Leidykla: Eridanas (2003)
ISBN: 9955100524

Ponios ir ponai! Panelės ir ponaičiai! Jeigu raidės GLF Jums nieko nesako, reiškia, tamstos nežinote vieno esminio fakto - Lietuvoje vyksta tik vienas kasmetinis literatūrinės prozos konkursas, kurio laimėtojai turi teisę išvysti savo kūrinius popieriuje, ir tas konkursas - tai Geriausia Lietuvos fantastika, pergalingą žygį per Marijos žemę pradėjęs 1997 m. Šįmet - pirmasis konkurso jubiliejus, penkeri metai. Ir kai pagalvoji, kad jau penkeri metai - imi suprasti, kiek tai daug! Per penkerius metus prasidėjo ir baigėsi pirmasis ir antrasis pasauliniai karai, penkeriems metams rinkome prezidentus, penkerius metus energingai baladojomės į Europos Sąjungos duris, augome, senome, o jie, fantastai, vis rašė ir rašė. Rašė ir rašė, kiekvienais metais išgimdydami po vieną GLFą. Po vieną GLFą, kai kiti Lietuvos rašytojai papylė į knygynus ir meilės romanus, ir trilerius, ir lietuviškus detektyvus, ir lietuvišką "černūchą", o vieninteliai fantastai išspausdavo tik GLFą. Tad net garbingas jubiliejus ir vėl kelia melancholiškus dūmojimus - o stambios formos, formos stambios - romanai, apysakos - kur? Kada knygynų lentynomis šiuoliuos lietuviška fantasy ir girgždės mokslinė fantastika? Gasdins lietuviškas siaubas? Kur mūsų Heinleinai, Tolkienai ir Kingai? Ak, kaip nusibodo jau penketą metų kelti tuos pačius klausimus… Geriau jau pavartykime penktąjį tomą.

Kaip bebūtų keista, nemažai negirdėtų arba mažiau girdėtų pavardžių! Po pernykščio rinkinio, kuriame "naujokus" atstovavo vienintelis Rolandas Petkevičius, o visi kiti buvo iš Prano Šarpnickio užvadintos senosios "naujosios bangos" gvardijos, čia regime ir nematytus - neskaitytus Edą Gruzdą, Tomą Petrusevičių, o daugelis - ir Mirmeką Albą, Stasį Šarpnickį (berods teturėjusį porą publikacijų "Imperijoje") bei Hertą Matulionytę. Tikrų senbuvių - vos du. Tai Gediminas Kulikauskas ir Justinas Žilinskas. Tad gal ir atiduosime privalomą pagarbą šiems pakriošusiems veteranams ir pradėsime nuo jų, ypač atkreipiant dėmesį į tai, kad abu senukai sėdi savo jau kadais pasirinktose vežėčiose: Kulikauskas porina mistinę istoriją, o liesi Žilinsko pečiai palinkę po MF kryžiumi. Taigi, "Kaip Gliuklichas ir Nehepas laimės ieškojo" turi visus požymius, būdingus geram G. Kulikausko apsakymui: tai įdomus siužetas, smagios detalės (tik ne prancūziškų automobilių mylėtojams!), idėja nors ir neverčia iš koto, tačiau realizuota maloniai ir kokybiškai. O štai J. Žilinsko potraukis rašyti DAUG jau gali pradėti erzinti - metas būtų apsispręsti. Jeigu nemoki rašyti trumpai - gal geriau iš viso mesti tuos apsakymus?! Nes dabar - nei rūta, nei mėta: užmojis vertas romano, o sukištas į apysaką. Beje, "Lede" - vienintelis grynos MF atstovas šiame rinkinyje. Apie ką - pasiskaitysit, galima tik pasakyti, kad tolimosios kosmoso ekspedicijos laive kažkas nutiko. Aišku, kažkas blogo.

Taigi, senbuviai ilsisi ramybėje. Atėjo metas naujokams - nors, kai pasižvalgai, ar labai čia didelė naujokė yra Herta Matulionytė, kurios sąskaitoje jau dvi vaikiškos fantastinės apysakėlės - knygos "Žaidimo valdovas" ir "Demonas Mufikas", arba Mirmeka Alba, kurios "Karžygys languotomis kelnėmis" (škotas kiba?) per praėjusių metų Lituaniconą buvo išrinktas geriausiu pernykščiu apsakymu? Be to, šios damos buvo publikuotos ir "Dorado" klubo leidinuke "Už realybės durų 2002"… Tad visai nekeista, kad H. Matulionytės "Taalo žūtis" irgi tokios apimties, kad galėtų būti ir atskiras leidinys. Beje, dar ir keletą metų slėptas stalčiaus gilumoje, tik dabar pagaliau išreikalautas į dienos šviesą. Pradžioje - lyg ir masyvi tautinė fantasy (!), padvelkia senosios, pagoniškos Lietuvos dvasia, alkomis, aukurais, dangų raižo aitvarai, po klėčių kampus slapstosi kaukai... Ir staiga - trach - tibidoch, žirte pažyra netikėtumai, įtampa, drama, tragedija… Spręsti jums, bet mano įsitikinimu, GLFas jau senokai matė tokį šiltą ir gražų kūrinį, kaip senokai GLFas regėjo ir tokias mielas trumputes istorijas, kurių pažėrė Mirmeka Alba. "Gimęs skraidyti" - tiesiog pritrenkia idėja, "…Erdviame kamabaryje" - atgaiva skaitantiems ne tik fantastiką, bet ir poeziją, "Kontaktas" - oi atsargiai su vabalais ir kitais soliteriniais vabzdžiais… Beje, vos nepamiršau - H. Matulionytės plunksnai priklauso ir rinkinį užbaigiantis "DMT - 2". Juo autorė jau pasikėsina į G. Kulikausko valdas (pamenate, būtent jam garsioji Juodoji Gyvatė uždėjo mistikos karaliaus karūną) - niūroka, haliucinogeniška istorija, nuteikianti nelabai optimistiškai. Na, ir dar iš pusiau naujokų - Stasys Šarpnickis, "Tėve mūsų" - labai jau sąmonės srautas. Bet toks geras sąmonės srautas. Tegul srovena.

Taip… Ir štai metas pakedanti plunksneles tikriems naujokams - Tomui Petrusevičiui ir Edui Gruzdui. R. Maskoliūnas apie lietuvius, rašančius fantastiką yra pasakęs maždaug taip: arba problemos su idėjomis, arba problemos su rašymu. Nei vienas iš šių priekaištų netinka E. Gruzdui. Stipri, vėl beveik tautinė fantasy. Aišku, velniai gal kiek kitokie, nei mes įpratę juos regėti, bet nuo to - ne prastesni. Tačiau siužetas suregztas smagiai, kalba gyva ir turtinga (oi, ne visi taip puikiai išnaudoja gimtos kalbos ypatumus!). Geras debiutas. O T. Petrusevičiaus literatūrinės kojos kol kas drebančios - idėja gal ir nebloga, bet realizavimas… Tačiau juk konkurso tikslas - ugdyti rašančius, tad reikia pamatyti ir tai, nuo ko žmonės pradeda.

Taip… Ką dar pamiršome? A… Premijos! Kas laimėtojai!? Ogi nusipirkitę knygelę didžiausiame Lietuvos Interneto knygyne "Patogu pirkti" arba pažiūrėkite čia.

Komentarai

Anonimas 2003-02-09 22:06:50
Ne viska spejau perskaityti tame GLF'e, bet tenesupyksta autoriai ir M.Gyvate:), bet..."Gimes skraidyti" savo ideja nepritrenkia, o "Kontaktas" - eiline kontakto istorija.Kiek stebiuosi kaip T.Petruseviciaus kurinukas pateko i rinkini, nebent kad butu paskatintas, o siaip jau redaktoriui reikejo si kurinuka stipriai pakarpyti ir su autoriumi padirbeti:) Justinas is tiesu, prirase daug ir tikrai gal jam metas apsispresti - ar apsakymus/apysakas rasyti ar imtis romanu. O gal tiesiog reikejo jam tam tikro balasto atsisakyti - sekmingai praleidau kai kuriuos puslapius. Beje, ideja idomi, bet ivilkta i labai standartine situacija. Bet rasyti bestija moka.E.Gruzdas tikrai raso stipriai ir itikinanciai - labai israiskinga kalba. Ir tarkim sakiniu sklandumo gal vertetu Mirmekai pasimokyti is jo:)Nespejau perskaityti Hertos ir Gedimino, bet kazkaip atrodo, jog buvo ir stipresniu GLF'u, kaip antai 1999. Bet viena labai dziugu - nauji veidai. Ir labai liudna, jog tik Justinas liko SF puseje:(
Justinas-masyvusis 2003-02-10 07:00:00
Pasislėpėlis: "O gal tiesiog reikejo jam tam tikro balasto atsisakyti - sekmingai praleidau kai kuriuos puslapius". Įdomu būtų sužinoti, kuriuos? :)
Tomas Petrusevičius 2003-02-10 08:24:12
Anonimui
Reikia daryti išvadą, kad jeigu įdėjo mano apsakymą, tai labai galimas daiktas, kad geresnių tiesiog nebuvo. Būtų labai malonu jei visokie anonimai ne skūstūsi kaip viskas blogai, o patys sėstų ir parašytų kažką daug gersnio
Tomas Petrusevičius 2003-02-10 08:26:52
Anonimui
Jeigu jums taip nepatinka tai, ką matote GLF2002 rinkinyje, tai kodėl pats neparašote kažko daug geresnio ir nepasiunčiate.
Hmm 2003-02-10 08:36:08
ramiau, Tomai :)
mrmk 2003-02-10 12:30:33
heh:)
atrodo, kai kas siūlo visiems rašyti vienodu stiliumi, nustatęs tam tikrą privalomą sklandumo formą. įdomi koncepcija... laimei, vargu, ar kas paklausys;]
Ragana 2003-02-10 15:46:11
Pala pala imsim ir mes parasysim !

Baigiu perskaityt,kai perskaitysiu visus kurinius,parasysiu savo nuomone.

Jau radau kelias skyrybos klaidas, bet cia akmenuks i leideju darza.
Gedas 2003-02-10 17:00:34
Tomai, žodis "skųstis" rašomas ne taip, kaip vartojisavo komentare...:)
Anonime: bent jau pseudonimą įdomesnį sugalvotum ar ką...
Perskaičiau dar ne viską, kol kas pablusinėsiu Mirmekos apsakymukus: pirmas fentezinukas - išties geras, su humoru, nors kartais ir kažkoks naivokas bei lengvai nuspėjamo, kiaurai peršviečiamo, gal truputį mėgėjiško, siužeto.
Antrasis, hm. Imho, šaukštelis degučiuko, medaus puodelyje: jam tinka ir ankstesniam išsakyti priekaištai, tačiau be viso kito trūksta ir logikos: kaip pusiau paraližuotas, vos bepašliaužiantis, apdujęs žmogus dar sugeba vabalui kramtoma guma užkimšti jo miniatiūrinę burną (ar nasrus/ar geluonio laikmeną:)?)
Trečias apsakymas, mano galva, pats geriausias - puiki nekonkreti filosofinė (retas požanris) fantastika ir, spėju, labiausiai patiks tūlam Raimondui.
Kol kas tiek.
Justinas 2003-02-10 19:39:17
"nors kartais ir kažkoks naivokas bei lengvai nuspėjamo, kiaurai peršviečiamo, gal truputį mėgėjiško, siužeto."
Na ir tamstos įžvalga. Aišku, jeigu pradėjai apsakymą skaityti su intencija "Na, ir ką gi čia jau tokio išgalvos?" tai galėjo ir taip įvykti... :) O idėja be galo graži ir bent jau man niekur negirdėta.
Beje, tamsta ne vietoje padėjote kablelį savo žinutėje, be to, dar labai įdomu, ką reiškia "truputį mėgėjiškas" siužetas?
Ragana 2003-02-10 19:50:57
Gerb.Justinai, ziuriu (skaitau), susikures visa ateities pasauli, tik ko tai jis man nelabai patinka, gal reiks kurt paciai savo...:)
As atsiprasau, bet tik visai neseniai is vidurio misko pasineriau i lietuviska fantastika,tai atsakykit prasau vargsei tamsuolei - ar J.Z. ir daugiau prirase apie puristus , dvynius...ir kur visa tai rasti...

Nors jauciu,kad ant antros Lietuviskos fantastikos serijos knygeles puikuosis Zilinsko pavarde, todel taip ir skubama pabaigt "Genome 3000".ragana


Gerbiami laureatai, grazi nuotrauka pagrindiniam dienrasty!
Gedas 2003-02-10 20:18:44
Žilinskui: Parašiau pagal tai, koks įspūdis susidarė perskaičius, o tamstos "įžvalga", matyt, kur kas gilesnė jei jau permato net kažin kokias intencijas su kuriom esą pradėjau skaityt tą ar aną aps. "truputį mėgėjiškas" - pernelyg supaprastintas ir aiškaus, gana nuspėjamo siužeto, jei dar reikia paaiškinti.
Tai mano nuomonė ir nėrko čia šokt ginti to, kas nėra ir puolama: Mirmekos apsakymai, išskyrus "Kontaktą", man visai patiko.
P.S. Beje, tamsta, nemokat taisyklingai cituoti pagal taisyklingas raštvedybos taisykles, jei jau taip...6_tongue
e-vil 2003-02-10 20:21:27
Ar pasiutot? geda butu kabinetis prie skyrybos ir rasybos klaidu, cia korektoriu klaidos.
Lexis 2003-02-10 20:41:17
to Ragana
as irgi norejau nuotraukele pamatyti, o pagrindinio dienrascio www puslapyje jos nera :(
Lexis 2003-02-10 20:43:57
o del GLF-o, kai nusipirksiu ir perskaitysiu, tai ir as si ta tarsiu :)
Anonimas 2003-02-11 01:48:15
Tomai, nenorek su manimi susimatiti akis i aki:) Gal kas pamenate multika apie grybu kara su zirniais:) Justinai - prie progos as tau tuos niekam nereikalingus puslapius is tavoi apsakymo (ir tavo autorines knygos - tiesiog isplesiu) - tada man galesi pabandyti irodyti, jog jie buvo verti kurinio. Neturiu omeny stalo ar kokio buitnio daikto. Tarp kitko Justinai tavo apsakyme yra labai sauni citata. Jei butu apdovanoijimai uz geriausia apsakymo "abzaca" - neabejodamas suteikciau tau pirma vieta ir retas kuris tave prelenktu. Jau sakiau - rasai kaip bestija:) O del Mirmekos "Kontakto" ir "gimusio skraidyti" pernelyg nesokinekite - pamatysite - pati Mirmeka po 5 metu siu apsakymu siek tiek gedysis. Mirmeka, nesu paauglys ir Jusu garbios asmenybes nenoriu sumalti i purva:) O siaip jau autoriam visad reikia salto duso, kad nepaskestu lauru spinduliuose. Jei apsakymuks buvo atspausdintas, tai dar nereiskia, jog jis turi isliekamaja verte. Jusu pykciui - ANONIMAS
Anonimas 2003-02-11 01:59:34
Beje, skelbiu konkursa: "Kas suras Justino Zilinsko apdovanotame kurinyje pacia erotiskiausia citata, tam asmeniskai pastatysiu 5 bokalus alaus arba kaip alternatyva merginoms - 5 vyno taures (po 100ml). Eina? Nagi, akylieji fantastai - pavarykit:)
Ir vel tas pats piktasis ANONIMAS. Visada Jusu:)
Anonimas 2003-02-11 02:09:03
Beje, Gedai tu apie ta Mirmekos drakona labai gerai pasakei - as mat esu prasciokas ir labai kategoriskas, o tu taip aptakiai:) Beje, mielieji skaitytojai, isivaizduokite, jog esate valstieciai - nesu nieko mates bailesnio uz valstiecius:) Beje lervos ir drugelio alegorija jau beveik nuvalkiota literaturoje ir kituose galuose. Ir siap jau skaitant miniatiura nenoromis prisimeni koki tai filma, kuris buvo pastatytas praejusiame desimtmetyje:) Nepykit kolegos, bet man sianakt buvo gera nuotaika ir as pavariau iskart tris laiskiukus paeiliui. Gaila, jog neturiu tiek laiko, jog galeciau nuodugniai isanalizuoti kurinius, remiantis visais literaturos ir kalbos kanonais. Taciau tai nereickia , jog liecia visus, kaip antai Gedimina, Gruzda, Herta ir is dalies Justina (velniai rautu ta MASYVA - kaip jis issikerojo:) Okiz, uzklysiu dar gal neisvarysite vargso paliegelio ANONIMO is nuosavo kiemo, kuriame taip grazu ir vienas kitam tik malonius zodelius snekat kaip kokios nekaltos mergeles:)
Justinas 2003-02-11 06:10:01
Ar nuprotėjai, Anonime? :) Kas dar per erotinė scena? Jau užtenka, kad pernai prausėte, kiek netingėjote...
Gedai, kartais pasaulis atrodo visai ne toks, koks yra. Prisimink "Matricą" liezuvis
Valdas 2003-02-11 06:34:06
Justinui: anonimas siulo surasti erotiskiausia citata, o ne scena.
Tomas Petrusevičius 2003-02-11 08:19:32
Anonimui
Jeigu tu būtum ką nors parašęs, pasiuntęs Eridanui ir užėmęs GLF nu nors trečią vietą aš pilnai suprasčiau tavo komentarus ir net būčiau laimingas, kad toks didis menininkas kreipia į mane prastą rašeivą dėmesį, bet šiuo metu kaip sakoma "Šuns balsas į dangų neina".
Tamplierius 2003-02-11 08:48:09
Tomai, o tu rashai tik tiems, kas "pasiuntęs Eridanui ir užėmęs GLF nu nors trečią vietą"? Ar visiems skaitytojams? Ai, ne gi... skaitytojai tai tie shunys, kuriu balsas iki dangaus... na, niekaip. O gaila. Rashytojas turetu klausyt, ka jam sako skaitytojas. Nebutinai sutikt - bet klausyt ir galvot: o kodel taip sako?.. O ir shiaip - publikuodamas ka nors, visuomet turi buti pasirenges sulaukti savojo kibirelio pur... kritikos. O jei pasitikinesi ja ishkart su kumshchiais - sues gi :)
shlyxtux 2003-02-11 08:53:15
Tomai Petrusevichiau -- gyvenam demokratinej valstybej ir turim neginchijama teise nemegti Tamstos koorybos, net ir neboodami 'didoos menininkai', o viso labo niekingi skaitytojai. Del skonio gi nesiginchijama. bee
Chia buvo akmenelis tik i tamstos impulsyvia reakcija, beje, ne i kooryba. Kolei kas dar neskaichiau --nors tikiuosi, kad bent jau tavo skyrybos klaidas 'Eridanas' ishtaise.
Mayar 2003-02-11 08:50:26
Chrymst-chrymst. Tpfu. Kas ten buvo? Petrusevičius? Net nepastebėjau, bet skonis...
Tomas Petrusevičius 2003-02-11 08:54:59
Aš rašau tikrai ne visiems, o ir sveika kritiką galiu priimti, bet tokia asmenybė, kuri pasivadina Anonimu ir man grasina, veikia mano silpnus nervus. Visi kurie perskaitė ir įsižeidė tai labai atsiprašau, tik anonimo - ne.
Tamplierius 2003-02-11 08:58:39
Na, rashantis ne visiems turetu tyliai ramiai savo kuryba ishsiuntineti tiems patiems "ne visiems". O jei jau leidi publikuoti... sorry, bet tai jau "visiems". O silpnus nervus geriausia tausoti neatsiliepiant i kritika, o ne veliantis i isterishka gincha :)
Nieko asmenishka - just bussiness :)
Senelė 2003-02-11 09:01:43
Kai aš buvau maža mergaitė, rašytojai buvo daug mandagesni...
Gerasis kritikas 2003-02-11 09:06:41
Nagis, panagrinekima... Kad jau apsiskaiteme per savaitgali, mano mieliausieji, tai apsiskaiteme... 300 psl. tautines fantastikos - tai jums ne shuns pa... e-e-e...
Gal - prie reikalo.
Pirmas punktas - "Taalo zhutis"
Wow, wow, wow... Nagis, tikrai neblogai, mano mieliausieji... Shitokis kokteilis ish tautines mitologijos bei SF. Skanus kokteilis. Sumaishyta, bet ne suplakta, kaip sako mano draugas Jamesas. Kalba itin paprasta, tachiau zhaisminga - nuryji ir nelieka noro kabinetis. Kazhko itin gilaus neradau, bet kaip maloniai skaitos! Lauksiva, lauksiva tu chroniuku... ups - kroniku. Norim dar!
Gerasis kritikas 2003-02-11 09:13:25
Punktas du - "Medzhiojamo zhveries savaite".
Teip... mano mieliausieji... sunkus reikals. Ir silpnu autoriaus nervu gaila, ir beprasmiu ditrambu, kaip "Eridano" redaktoriui, giedot neisheina...
Ka mes matome? Ne pati blogiausia sumanyma, zhinia, be giliu filosofiju (na, nebent minti "visi jie neteisus" priimsime uzh gryna pi... losofija) - ir daug daug terksht, shliopt, bum.
Action, mano mieliausieji, action. Yra toks zhanras, sako. Tachiau tam, kad jis butu paskaitomas, dar reik ir tinkamai tai papasakot. Na, bet autorius gi dar jaunas, jei nervai po shios publikacijos nenuves jo i kokia palata minkshtom sienom - ishmoks kada nors ir gimtaja kalba naudotis. O dabar gi... net ir redaguotas (tikiuosi!) tekstas - palieka nykoka ispudi. Plika subine - t.y. siuzhetu - daug nepasieksi.
Dirbt reik, o ne forumuose su skaitytojais koliotis.
Gerasis kritikas 2003-02-11 09:20:31
Punktas trys - "Gimes skraidyti".
He, he... mano mieliausieji, ar ne kvailas ginchas? Ar jis ten "naivokas, nuspejamo siuzheto", ar ne? Teip jau man dingojas, kad nei autoriui (-ei) nesvarbu buvo siuzheto novatorishkums bei uzhnrapliotums, nei mums, paprastiems skaitytojams... Humoras, zhaismingumas - shtai kame shio apsakymuko jega, mano mieliausieji, teip, teip...
Tokiu kurinuku noriu dar!
Noriu, na ir ka tu man - nors kuola nat galvos...
Gerasis kritikas 2003-02-11 09:26:34
Punktas keturi - "Kontaktas".
Ka chia, mano mieliausieji?.. apie humora jau kalbejau. Niekur jis neprapuole... Tas hercogas Alba moka zhaismingai sekt trumpas pasakeles. Nors... nezhinau kodel - "Kontaktas" ish triju mazhiausiai patiko. Ale vis tiek, skanus, bjaurybe.
Gerasis kritikas 2003-02-11 09:33:04
Punktas penki - "Erdviame kambary".
Oi. mano mieliausieji, o kurgi tas albishkas humoras? Apgavo, apgavo! - norisi rekt. Ale, gerai, kad apgavo. Tokia hi-tech ir rytu kulturos sinteze... mmm... Dushia ilsisi beskaitant. Nors nera jokiu tau giliu minchiu, jokio iuzheto, "sriautulingu domkratu" itraukianchio skaitytoja...
O uzh:
"Gatviu mergaites
Zhydi ir neveda vaisiu
it sakuros."
Pasizhadu myleti Mirmeka, neatsizhvelgdamas i lyti, visa man priklausanti gyvenimo likuti...
e-vil 2003-02-11 09:35:57
Tomas: pirmas blynas ir jau ishkart i elita taikote? Komentarus paskaicius nekyla rankos atsiverst ir paskaityt ka ten tokio rinktinio parasete. O jei perskaitysiu ir nieko TOKIO kurinyje neatrasiu? Taigi pasijusiu kaip koks avinu bandos atstovas...
Gerasis kritikas 2003-02-11 09:48:01
Punktas sheshi - "Lede".
Aha, mano mieliausieji, shtai ir tikrosios, gelezhimi kvepianchios SF paragavome.
Kurinukas prasideda kaip tikra kosmine SF, o kuo toliau, tuo labiau pavirsta detektyvu SF fone.
Tai ne priekaishtas, mano mieliausieji, o ne. Sumaishius degtine ir pomidoru sultis - juk ne shlamshta gauni, teip sakant.
"Dvyniu" ideja patiko.
Bilas nepatiko. Geria dar su juo visi kaip draugai. Kiaushus nuraut - nepazhiuret, kad ligonis, va taip!
Ash gi - tik kaip kritikas gerasis, o shiaip - piktas ir baisus zhmogus.
Zhodzhiu, skanus ir shis kurinelis buvo. Aha, mano mieliausieji.
Hmm 2003-02-11 09:55:02
Kol kas tik apie turini... :)
Zavu, kad naujos pavardes, bet... kai du autoriai (pavadinimu kiekiu) uzima apie puse visu kuriniu skaiciaus, tai kazkaip nesiziuri. Ka, is 80 darbu neatsirado tinkamu, kad nereiktu deti po 2-3 (kad ir trumpus) to paties zmogaus???
Gerasis kritikas 2003-02-11 10:09:28
Punktas ashtuoni - "Teve musu".
Kazhkoks nevaldomas pasamones srautas, mano mieliausieji. Vaikams skaityt neleiskit, o patys - skaitykit. Ai, skanus tas srautas. Sraunus ir skanus. Nors ir izhulokas:
"Na, nebent gerai padulkinsi fortuna, o shiai patiks".
"...traukiniai lekia taip greitai, jog jei pradedi myzhti 30-me kilometre - baigi 36-me".
Kalba grubi, bet turtinga. Noriu ko nors didesnio apimtimi ir shiek tiek suvokiamesnio...
Neblogas debiutas, mano mieliausieji... Geresnis, nei... kai kuriu kitu.
Gerasis kritikas 2003-02-11 10:00:47
Punktas septyni - "Kaip asiliukas (atsiprashau, nesusilaikiau:)) laimes ieshkojo".
Ishduokit paslapti - autorius tas pats, kuris chia rashe: "...kažkoks naivokas bei lengvai nuspėjamo, kiaurai peršviečiamo, gal truputį mėgėjiško, siužeto"?
Teip, mano mieliausieji chia siuzhetas ne naivokas, ne megejishkas - nera chia jo, tik atskiru, nors ir gerai atliktu epizodu rinkinukas. Nenuspejama ir gana smagi pabaigele - su tuo Nagasakiu ir Kokura - ale gi visas apsakymas prie to grazhaus fakto pritemptas. Nepeikiu - smagus, bet su kokiu "shermukshniu" pernykshchiu ne palygint neina, mano mieliausieji...
Gerasis kritikas 2003-02-11 10:30:46
Punktas devyni - "DMT-2".
Teip, mielieji mano... Dikishkumo shiam apsakyme ne taip jau daug, kaip ten kazhkas zhadejo. Nors apsakymas tikrai geras. Ale pakelta tema norejos rimchiau papletot... Ek, vis priekabiu ieshkau, mano mieliausieji, vis geriau noriu. O ishmetus paskaita apie kastanedos kaktuselius ir pelevino grybukus - nedaug beliktu, mano mieliausieji...
Anonimas 2003-02-11 12:24:46
Tomai, sakydamas, jog nenorek susitikti su manimi akis i aki - nereiskia, jog tau duosiu i aki. Tiesiog susitikus, sumalciau tavo kurinuka i birius miltus ir atsakyciau i visus tau kilusius klausimus. O apie kritika... Kritika yra gerai - stimuliuoja tobulejima (autoriaus). Autorius pyksta, bet po to stengiasi padaryti geriau, jei jis stiprus. Silpnu nervu geriau gal nesiimti kurybois, bet cia jau kita tema (apie kancias:). Man patiko kazkieno cia pasakyti zodziai, jog autoriui geriau jau nesivelti i gincus su skaitytais. Geriau jau sekti, koki jie ten purva ant taves lieja:) Apie erotine citata as rimtai:) Jei niekas jos neras - pacituosiu ja pats. Jusu baisusis ANONIMAS:)
anne 2003-02-11 13:57:31
sakykit, kokia prasme diskutuoti apie lietuviska fantastika? musu autoriai kazakip labai aju gerai muilo operu scenarijus raso.... o jei knygas paraso, tai kepa jas kaip blynus... nu atrkime kartais idomu buna pasivartyti, bet skaityti VISA lietuvo fantastika ir dar ja analizuoti?! nezinau nezinau... jau geraiu rusu... beje, o ko apie rusu literatura cia net galimybes kalbeti?:)
Ciuciundra 2003-02-11 14:01:14
Jetau, katras cia is lietuviu fantastu kepa knygas kaip blynus? pasimeciau
Z Justinas 2003-02-11 14:05:34
Anee, man rodos, Skaitytoje ne tiek jau mažai ir rusiškų knygų yra, taip pat ir fantastinių. Ieškantis - ras wink
bangis 2003-02-11 14:06:33
nesupratau - "beje, o ko apie rusu literatura cia net galimybes kalbeti?"
ko, galimybes ner? Taigi kiek nori. Atsiversk visa aptartu knygu sarasha ir pazhiurek kiek rusu autoriu knygu aptarta. Ir netgi tokiu, kurios kol kas tik rusu kalba ishleistos.
O del prasmes diskutuoti... taigi diskutuoja tik tie, kas mato prasme :) neprivaloma.
anne 2003-02-11 16:05:48
nu gerai jau gerai:) reiks atidaryti diskusija tema: kimbam ir prikimbam... nezinojimas - aisku ne pasiteisinimas, bet kartais jis atleistinas... o del blynu... turejau galvoj ne koki konkretu autoriu o apskriati fantastu lyga... ir ju leidykal... beje, cia nei teigaima nei neigiama nuomone... kazakip i fantastika atsargaii ziuriu:)
Tadas 2003-02-11 16:51:30
na jei atsargiai į fantastiką žiūrit, tai atsargiai ir komentuokit :) bo iš jūsų nuomonės matosi, kad tikrai nedaug apie tai išmanot.
exidna 2003-02-11 17:49:31
gi anne - grynas fantastas/fantastė, jei kalba apie tai, kaip lietuvių fantastikos knygos yra dažnai kepamos. nors... gal šiaip žmogui trauma kokia:(
Lina Krutulyte 2003-02-11 18:02:05
Mirtis maniac Edui Gruzdui uz kaukus, raitus ant aitvaru! Dar galeciau atleisti, kad aitvarai - "keturkojai gaidziai" neapsisprendes, bet uzsodinti ant ugnines gyvates sh... kvepianti kauka - neatleistina.
Apskritai, sakyciau, be jokios fantazijos pasityciota is lietuviu mitologijos, mishkiniai paversti elfpalaikiais, bezdukai - net triju rushiu dwarfais, kipshai - blin! suknistais goblinais! o velniai, aisku, orcais.
Viskas labai jau primena Warhammeri, ir uz tai autoriu reiktu nuskandinti kibire. crap

Neisivaizduoju, uz ka jam teko antra vieta. Gal kas nors ji supainiojo su izeistu genijumi Tomu Petruseviciumi, kurio kurinukas, sakyciau, tikrai neblogas?
e-vil 2003-02-11 20:15:23
Lina: o uzh ka Herta pirma vieta gavo?
Skanus kokteilis, kaip cia rase, bet tikrai ne delikatesas. Siaip skaitalas.
Todelcius 2003-02-11 20:19:57
Šaunios ir gana tikslios pastabos!
Klausimas Eridanui 2003-02-11 20:49:49
Uz ka pirma vieta kuriniui, kuris nukopijavo Banguolio Balaseviciaus ideja? (Herta gal Banguolio apsakymo ir nezinojo, bet komisija, reikia tiketis...?)
alausnegeriantis 2003-02-11 22:46:47
Anonimas: 158psl, paskutine pastraipa. vyna statyk savo pasirinktai merginai
Anonimas 2003-02-11 23:37:44
Alausnegerianti: ne si citata:)Jei niekas nerasit, sekmadieni ja poaskelbsiu, tikslias koordinates nurodydamas:)

Apie lietuvius autorius be reikalo sitaip. Tarsi kokie nors suknisti amerikonai, kuriu skaitala leidzia "Eridanas" sukuria ka nors geriau. Tarp kitko iur rusu kalba to slamstoi pakanka. Bet galima atsirinkti. O lietuviai gi zinot, kaimai - is pelkiu, reaistu su laumemis ir velniais eidami bando tapti krutais autoriais.
Trokstantis alaus 2003-02-12 07:08:25
Anonime, net neleisi, kad daugiau zmoniu perskaitytu GLF? Ar manai, kad jau visi perskaite?
:)
G.K.Ivanickas 2003-02-12 07:19:55
Del klausimo "Eridanui" - nors nedalyvavau komisijos darbe - esu pasiruoshes papolemizuoti su NEanoniminiu kaltintoju. Prisistatykit, argumentuokit - padiskutuosim. O anonimishkai pilti pamazgas - uzhsiemimas, vertas bet kurio save gerbianchio zhmogaus, tiesa? :)
Huornas 2003-02-12 07:53:21
Taigi..

"Taalas" - gerai. Truputi konfuzino Perkuno "ateiviskumas", o ne tikrasis dieviskumas. Bet kaip supratau tai apsakymo vinis, tai labai nesikabinesiu.
"Zveries Savaite" - skaityti galima. Faktas, kad apsakymas nedadirbtas, bet skaityti apie demonus malonu (kazkodel). Sakyciau dedadirbta pati heroju supanti aplinka (miestai, etc.).
Albos trumpi vaizdeliai - nieko pritrenkiancio, bet ir nieko baisaus (blogaja prasme).
"Lede" - normaliai. Faktai:
1) Apsakymas galejo buti sutrumpintas. Justinas per daug kartais uzsizaidzia dialogais (ypac konfliktas su Veleriu), vietomis per daug aiskina praeiti ir backgrounda, o kartais nervina visi tie interfeisu, bendravimo su "dvyniu" aprasymai.
2)Apsakymo ideja neisbaigta. I pabaiga viskas labai jau gerai gaunasi. Major problem: kodel staiga visi "sustingeliai" eme ir pabudo? Visiskai neaisku. Ir tas objektas rezervuare labai jau antram plane liko. O juk del jo viskas ir prasidejo.
Na, o ta inzinieriu, kuris negerai elgiasi su nejudriomis moterimis reikejo ne midum girdyti, o gerai jam iskarsti kaili :) Apolas pernelyg sentimentaliai elgesi.
"Gliukas ir Nehepas" - nieko pritrenkiancio. Autorius is anksto zinodamas apsakymo pabaiga, prikonstravo jam pradzia. Pati pradzia nemaloniai skaitesi, veliau pagerejo.
"DMT-2" - va cia tai apsakymas siame rinkinyje, kuris teisetai gali vadintis mistiniu. Geras. Pabaiga kale per smegenis, nors ir nujauciau kas bus. Tikra gera mistika.
"Belaisviu pilis" - dar nebaigiau, bet neblogai. O gal netgi gerai.
Siaip lietuviu fantasy kazkokia medine. :)
Z Justinas 2003-02-12 09:06:47
Ginsiuos box
Lede" - normaliai. Faktai:
1) Apsakymas galejo buti sutrumpintas. Justinas per daug kartais uzsizaidzia dialogais (ypac konfliktas su Veleriu), vietomis per daug aiskina praeiti ir backgrounda, o kartais nervina visi tie interfeisu, bendravimo su "dvyniu" aprasymai."

Che, todėl tai ir yra MOKSLINĖ ir SOCIALINĖ fantastika :) Tingite skaityti, ar ne? wink
2)Apsakymo ideja neisbaigta. I pabaiga viskas labai jau gerai gaunasi. Major problem: kodel staiga visi "sustingeliai" eme ir pabudo? Visiskai neaisku. Ir tas objektas rezervuare labai jau antram plane liko. O juk del jo viskas ir prasidejo."
Ir dar tingite galvoti... Labai negerai :) Aiškinu: kaip žinote, objektas buvo _vandens_ rezervuare. Kitaip tariant, jam veikti, t.y. siųsti signalus buvo reikalingas vanduo. Vanduo iš rezervuaro buvo išpompuotas, transliacija baigėsi, smegenys vėl ėmė funkcionuoti normaliai :)
Na, o ta inzinieriu, kuris negerai elgiasi su nejudriomis moterimis reikejo ne midum girdyti, o gerai jam iskarsti kaili Apolas pernelyg sentimentaliai elgesi.
Kokie visi žiaurūs! Psl.205, visa motyvacija. Beje, ar žinote, kad lietuviai - labai sentimentalūs? Pažiūrėkite į mūsų poetus... O ligonis yra ligonis, jį gydyti, o ne mušti reikia. Apsilankykite kada nors vasaros 5, pamatysite...
Moonbiter 2003-02-12 09:40:17
Tomui P.:

Viena karta sedejo zinomas kritikas uzeigoje ir valge kiausiniene. Tuo metu uzejo rasytojas, kurio kurini sis kritikas pries pora dienu sumale i suns dienas. Taigi isizeides rasytojas priejo ir sako:
- Ar zinote, kad tik zmogus kuris pats sugeba gerai rasyti gali gerai kritikuoti?
- Zinote, as niekada nepadejau nei vieno kiausinio, taciau ivertinti kiausinienes skoni sugebu geriau uz bet kuria vista, - Atsake jam kritikas.

btw man tavo kurinukas patiko, o tokie komentarai deja tik gadina ispudi tiek apie autoriu, tiek apie pati kurini.
Huornas 2003-02-12 10:25:25
Justinai, tai ir reikejo paaiskinti apie ta vandens isleidima...
Dar del Taalo... Viena klaida:
Perkunas pavaizduotas ateiviu, o jau Pikuolis panasesnis i fantasy dieva - epizodas kaip jis su savimi issivede nuzudyta japoska ar kinieti.
Justinas 2003-02-12 11:15:40
Huornai, o tada būti apkaltinam Bondiada - ateina epizodas, kai Bondas ir blogietis viską gražiai išsiaiškina ir išaiškina žiūrovams nuo A iki Z? :) O šiaip - ačiū už motyvuotą nuomonę. Stengsiuos pasitaisyti zaliux
Tomas Petrusevičius 2003-02-12 12:30:37
Širdingai dėkoju už gerus atsiliepimus, ir dar labiau dėkoju už ne tokius gerus atsiliepimus. Dėkoju net Anonimui, nes juk tik per kančias galima pasiekti Nirvaną, ir tik per kritikus tampama rašytoju.
Z Justinas 2003-02-12 12:42:09
Tomai, pagaliau! hm
Lina Krutulyte 2003-02-12 15:01:33
Apskritai panashu, kad Eridanas padalino premijas pagal apsakymo ilgi, va todel Gruzdas ir gavo antra vieta.
Del Hertos mitologijos ten kazkas kazka cyptelejo, o juk ten niekas nesudarkyta, pateikta idomiai ir be idiotizmu (tik man vis tiek nepatinka, kai Pushkaiti vadina kunigaiksciu, bet ka padarysi).
bangis 2003-02-12 15:04:56
Perdalink pagal save - padiskutuosim :)
Gedas 2003-02-12 16:52:53
Jau žmogai kai užsiciklina tai neatcklinsi...:) Nebuvo "Gliuklicho ir Nehepo" siužetas sugalvotas pabaigai pateisint: kad ir keista, pabaigą sugalvojau apsakymo pabaigoje (šaip tas man nebūdinga), buvo kaip tk rugpjūtis, minimos Hirosimo ir Nagasakio metinės ir t.t.
"Gerajam" kritikui (asiliukų mėgėjui:), cituoju:

"...chia siuzhetas ne naivokas, ne megejishkas - nera chia jo, tik atskiru, nors ir gerai atliktu epizodu rinkinukas..."

"Techniškai" epizodų, tamstos žiniai, tėra tik du: vienam iš herojų einant į kabinetą, ir veiksmas kabinete, pasibaigęs pastato gaisru, herojų "išsibėgiojimu" į šalis bei lemtingais apsisprendimais vykti Japonijon. Mano galva, jie pakankamai gerai susieti dinamišku veiksmu, dialogais (na, čia sutinku, gal kai kurie dialogai per ilgi, tačiau jais paaiškinama visa herojų priešistorė).

"Nepeikiu - smagus, bet su kokiu "shermukshniu" pernykshchiu ne palygint neina, mano mieliausieji..."
Na kaip jau nepeikiat, nesikukulinkit, taip! Geriau jau aiškiau paaiškinkitkuo tie "atskiri epizodai" nesusirišo - bandysim rišt.
Huornas 2003-02-13 07:13:27
Del apsakymu ilgumo:

"Bigger - better" principas galioja tikrai ne visur ir ne visada. :)
Huornas 2003-02-13 07:41:27
Ypatingai tai taikau Justinui. Jau kai isivaziuoja tai nera galo :) Redaktorius turejo, mano manymu, griezciau "leda" pakontroliuoti. Ir labai abejoju, kad po tokio informacinio smegenu plovimo atsibudusieji butu labai jau psichiskai sveiki, greiciau jau is ju butu like darzoves, niekam netinkancios.
Tomas Petrusevičius 2003-02-13 08:30:56
Visiems, laikantiems save literatūros ekspertais ir kritikais. Vargšas žalias rašeiva norėtų išgirsti jūsų nuomonę, kaip tokį menka apsakymėlį kaip mano buvo galima paversti geresniu. Nuoširdžiai prašau atsiliepti, nes noriu smulkiai sužinoti savo klaidas. Rimtai noriu.
Justinas 2003-02-13 09:06:05
Huornai, kaip žinote, redaktorius kontroliuoja kalbinę pusę: stilius, gramatika, sintaksė ir pan. Praėjo tie laikai, kai GLFas turėjo redaktorių-sudarytoją G. Beresnevičių, kuris dirbdavo ir su autoriais. Beje, ne visiems autoriams tai irgi patikdavo. Na, o dėl tamstos abejonių - lyg ir rašydamas konsultavausi su medikais. Tik kad , rodos, niekas tokių dalykų negali žinoti. Tiek.
Virga 2003-02-13 09:08:43
Tomai, nesivelk i gincus su tais pliurpaliais, nes ,aishku, esi meno zhmogus ir todel jautriu nervu. Visa energija geriau skirk naujo apsakymo/apysakos rashymui. Ir paciam, ir skaitytojams bus kur kas daugiau naudos.
Moonbiter 2003-02-13 09:40:08
Tomai P.
nesiimsiu patarineti globaliai, taciau mano akimis tau reiketu sutvarkyti motinos laishka, nes jis bene silpniausia, labai naivi ir nerealiai nuspejama apsakymo dalis.
Tai man labiausiai uzkliuvo.
bakoozhe 2003-02-13 10:31:51
Tomai P.
Per daznai vartoji zodi "kazkas, kazkaip, kazkodel" ir t.t.
man sakė senelė... 2003-02-13 11:14:18
... kuri skaitė "... savaitę", kad 'praustis dideliu kiekiu vandens' - baisi klaida:(
o nuo savęs galiu pridurt, jog "man nepatinka žinoti, kad mes vartojame skirtingus žodynus" - irgi visai nekoks sakinys:). apskritai stilių gal geriau panagrinėt turint tekstą prieš akis - o aš neturiu dabar - ir ne viešai.
dabar dėl siužeto.
veiksmas vyksta greitai, ir skaitant nelabai yra laiko mąstyti apie jo logiką. užtat vėliau kyla klausimų, į kuriuos atsakymo nėr. tarkim, ką pasakė Haj sargybiniams, išeidama iš demonų tvirtovės? apie tai neužsiminta nė žodžiu. jei demonai ir saugotojai gyvena tame pačiame pasaulyje, kaip ir žmonės, kyla iškart labai daug neaiškumų. na, ok, demonai bent po žeme įsikūrę, nors ir bastosi po miestus lyg benamiai katinai, bet saugotojų tvirtovė virš žemės, ir didžiulė. plius skraidymai malūnsparniais, etc. neva, nieks nieko nežino ir nemato?
kitas reikalas, kad demonai labai panašūs į mult... na, ne į mitologinius padarus, o į pernelyg šiuolaikiškai apipavidalintus;]
iš loginių liapsusų - lai Remas buvo 'būsimas vėtros demonas', bet toks nesportiškas gyvenimo būdas (pjankės mordoboikės, ir, atrodo, rūkymas?) vargu ar padėtų jam tapti itin geru sprinteriu.
paskui - tvirtovės durys - storesnės nei bet kurio banko, o išlaužti jų nesugebėtų net visas tankų batalionas (cituoju iš atminties). ar būtinas toks hiperbolizavimas? tiesą sakant, neįsivaizduoju vartų, kurių neišlaužtų batalionas tankų;))). na, nebent Juodieji vartai TTT, bet, įtariu, iki tokio masto demonams toloka.
kol kas tiek;), ginčykitės.
Raimond de Hugo 2003-02-13 11:15:11
Galbut GLF'o komisijai vertetu pasekti Hugo/Nebulos pavyzdziu ir isskirti apsakymo (iki X zodziu) ir apysakos (nuo X iki Y - ar iki begalybes? :) - zodziu) kategorijas. Nes manau, kad sunku apsakymams su apysakomis konkuruoti. Ar verta tai daryti bendram rinkinio sudarymui, ar tik premijoms, galima diskutuoti.
Romaninis Raimondas 2003-02-13 11:41:31
Beje, as is tu zmoniu, kuriems romanai patinka labiau nei apysakos, o apysakos - labiau nei apsakymai. Yra nuostabiu isimciu, pvz. Moemo "Susitikimas Bucharoje" (???autorius/pavadinimas???), O'Henris, is fantastikos: kai kurie Le Guin apsakymai, bet daugumoje romanai nusveria. Todel ir kilo pasiulymas pries tai einancioje zinuteje. :)
neRomaninis neRaimondas 2003-02-13 11:58:13
Rašykim visi epopėjas.
Ir eilėm.
NeEpopejinis Raimondas 2003-02-13 14:03:58
Pritariu. Tik, deja, niekas kol kas epopejos ir dar eilemis neparase. :(
Huornas 2003-02-13 14:44:51
Tomui P.

Kramtyk: (aisku cia tik mano nuomone)
1) Buciau pasirinkes vyresni heroju. Dabar jis kaip valkata. Neitikina ir trugdo susitapatinti. Aisku del to kaltas ne tiek jo amzius, bet tai, kad mes apie ji labai jau mazai zinom.
2) Rasydamas apsakyma turejai sau paciam sukonkretinti pasauli kuriame viskas vyksta. O tai dabar man skaitant vietomis vaidenasi Vilnius, t.y. reali Lietuva, o kitur (pvz. miestas kur buvo Demonu brolija - tarsi is kito pasaulio)
3) Be reikalo naudojai "vyrus juodais lietpalciais". Neoriginalu. Kingas berods juos pirmas "pamate" :) Esme: jie atrodo trafaretiski ir neitikinantys, ypac del to, kad nesiojasi stebuklingus kardus. O tai kertasi su skaitytojo, siuo atveju mano, beskaitant susikurtu pasaulio ivaizdziu. Kaip jau sakiau aiskiai neparasei kur viskas vyksta, tai "po Vilniu su kardais lakiojantys bicai" man biski netiko. Tie juodalietpalciai buvo labiau is Ambero, todel reikejo kaip nors pavadinti pasauli kuriame viskas vyko, t.y. atsieti nuo musu realaus pasaulio. O jeigu tu norejai aprasyti vyksma musu realiame pasaulyje, tai tiems gynejams kardai tuo labiau netiko. Reikejo juos padaryti artimesniais X failu agentu ivaizdziui.
3) Pabaiga nekokia. Herojus tarsi lengviau atsipucia: "mano namu adreso niekas nezino, galiu ramiai gyventi kaip ir anksciau" Tai juk nesamone. Herojus suzinojo, kad yra halfdemonas, tai jis jau niekada nebegyvens kaip anksciau. Taigi, pabaigai reikejo sugalvoti kazka idomesnio.

Kritikuoti galima labai daug, bet uzteks ka parasiau. Apskritai, tavo apsakymas man buvo visai nieko (kaip pradedancio autoriaus).

Dar, Justinui, rasei, kad tu kaip autorius neprivalai visko paaiskinti, kad mes "lazy" skaitytojai privalom patys pasukti galvas. Atsakau:
Yra toks posakis: "skaitytojas (pirkejas) visada teisus. Aisku, taip yra anaiptol ne visada, bet... Autorius jokiu budu neturi rasyti "tokiem pat protingiem kaip sau". Skaitytojas, kazka perskaites nemegsta likti kvailio vietoje (kazko nesupratusiu, "neisikirtusiu"). Jei tai daznai kartojasi, ima nervinti net konkretaus autoriaus pavarde kurinio pradzioje :) :) :) :)

Cia tik mano padrikai isdestyta ir niekam per daug nepersama nuomone.
Lina Krutulyte 2003-02-13 14:59:01
As skirciau pirma vieta Hertai, antra - Justinui. Del trecios dar reik pagalvot. Tikriausiai atitektu Mirmekos "gimusiam skraidyti" :) Gruzda is viso mesciau velniop is rinkinio, tegul pirma fantazuoti ismoksta, tada rashineja.
Petruseviciau: nesuk galvos del sito, rasyk nauja apsakyma, gausis geresnis.
Moonbiter 2003-02-13 16:23:21
Niekaip neprisedu ir neperskaitau paskutinio likusio "Taalo" zhuties. Na bet galima daryti viena liudna ishvada. Lietuviai neisivaizduoja fantasy be bezduku, pirduku, barzduku, kauku, aitvaru, laumiu ir kitu mitologiniu sutverimu. Zhinoma tai irgi pakankamai idomu, bet nejau tai viskas apie ka gali buti fantasy? Fantasy man visuomet buvo zhanras, neisprasutas i jokius remus. Didziules erdves, magishki pasauliai, puikus keretojai, nenugalimi kariai, galingos dievybes. Dabar gi paskaicius lietuvishkaja, susidaro ispudis, kad tik lietuviu mitologijos pagrindu imanoma rasyti fantasy, nes Lietuvele - pasaulio centras, ir nieko svarbiau negali buti. Kai 97 metais apie tai rashe bangis ir maumas, tai buvo beveik nematyta, gana idomu, taciau dabar liudina, kai ishaugo nauja karta tu, kurie tuos GLFus skaite, ish ju mokesi, o dabar nenori ar nebesugeba rashyti kitaip...
Pavyzdziui Gruzdo apsakymukas butu daug malonesnis jei nebutu tokiu kvailu vardu/pavadinimu bei butybiu, kuriu vaizdavimas - prilygsta tyciojimuisi ish tos mitologijos. Krashtas pavadintas Labuva (Matyt todel, kad gyventojus kaimynai vadina Labasais?), na o zhvelgiant i heroju vardus tiesiog verkti norisi. Didis Kuningas (Turbut del to kad stambaus kuno sudejimo) savo sunu Stirnos Spiru pramine... Na bet... Tarkim, kad zmogus taip norejo ir rase. O ko vertas butu shis kurinukas, jei ji ishverstu i kita kalba? Kas sugebetu suprasti tokia vardu, nesamoningu rasiu ir vietovardziu maishalyne? Liudna...
Ir tai ne vien apie fantasy... Net Justinas, kuris idejo tikrai pakankamai stipru socialinio SF kurinuka, ir tas nesugebejo atsiriboti nuo "Lietuva - pasaulio centras" iprocio ir ikisho pora lietuviu. Kodel gi apie jokio kito igulos nario tevyne net neuzhsiminama? Kodel neatsirado poros mozambikiechiu, ar vaikiniu ish Kubos? Matyt chia sutapimas... O juk kuriamas pasaulis labai kosmopolitishkas, o ir SF, kaip zhanras, dazniausiai nepririsha prie rasiu ar tautybiu... Sovietu fantastinej literaturoj suprantama visi herojai buvo rusai, taciau taip rashyti juos verte rezhimas. O kas tai daryti vercia musiskius? Pershasi liudna ishvada - fantazijos trukumas, arba nesveiki patriotizmo priepuoliai, nutinkantys visai ne vietoje.

Galima pasveikinti Toma Petruseviciu ir Geda Kulikauska, kurie sugebejo atsiriboti nuo to sintetinio tautishkumo. Taip pat ir Akela, jei zhvelgsim i DMT.
Kliaksos nesveikinsiu, nes "Gimes skraidyti" tai tiesiog grazhus kurinukas ikimokyklinio amziaus vaikams (Klia, pasitark su Akela. vaikishka fantastika labai svarbus ir naudingas zhanras, shviechiant ir lavinant ateities karta. Gal ir tau kur vietos ras). Na o kitu dvieju "perlu" liezhuvis kuriniais vadinti neapsiverchia. Chia gal kokia programa, kuri atsitiktinai sumeto zodzius, parashyta?

Tiek mano nesubtilios ir neobjektyvios nuomones kolkas.
Diana Kasandriete 2003-02-13 16:36:01
Justinui: kodel stilistes be duonos ir zaidi... eeeee... darbo palieki sakydamas, kad redaktorius kontroliuoja gramatika, sintakse ir pan? 11_confused Manyciau, redaktorius kurini redaguoja, o ne jo kalba: vienas pastraipas ismeta, kitas priraso. poet Nors nezinau, kaip Eridanas daro.

G.K.Ivanickui: diskutuoti apie ideju naudojima/isnaudojima/pernaudojima/nedanaudojima(lietuviskai kalbant)/nunaudojima ir t.t. - gana nedekingas reikalas, nes vieningos nuomones paprastai taip ir neprieinama. woundsIdejos keliauja is vienu apsakymu i kitus, sako, kad profesionalai autoriai mielai skaito pradedanciuju kuryba ir iesko ten idomiu, bet keverziskai ikunytu ideju ir veliau jas panaudoja savo kuriniuose. Gal. Turbut esme - kaip ta paimta ideja panaudojama: ar pakreipiant kitu kampu, ar tiesiog idedant i kita siuzeta... Na, bet medias in res. Nesu Klausimas Eridanui, bet man, skaitant "Taalo zuti", irgi toks ispudis kilo - paimta "Baltijos sakmes" ideja. Aisku, ji kiek kitaip perpasakota. Bet, kaip rase Huornas, Perkuno ateiviskumas - apsakymo vinis. Bet, sakyciau, istraukti vini is kito autoriaus apsakymo ir i savaji ikalti, kazkaip.... shuffle
Gal as kita vini apsakyme surasciau (man vinis - kalba, stilius), bet jei kam nors apsakymas patinka del pasiskolintos idejos... besistebintis
Z Justinas 2003-02-13 17:06:55
Oi kaip nenoriu sutikti, kad Perkūnas - apsakymo vinis! Nors vinis į galvą kalkite - Perkūnas man beveik buvęs nebuvęs Taale. O Laumytis, Krauzė, roninai, Vasilisa! Ar maža pasikartoja tų idėjų? Kad "West Side Story" kažkada paėmė "Romeo ir Džiuljetos" istorijos pagrindą - ar nuo to kūrinys tapo blogesnis?
"Baltijos sakmės" neskaičiau, bet labai abejoju, ar joje būčiau sutikęs Spiruką ir Mo.
Ragana 2003-02-13 17:49:08
"Taalo " dar neperskaiciau, bet tik jis ir liko, ypac ilgai uzkliuvau prie 2 vietos laimetojo kurinio...Pirmiausiai, leidejai, kur jusu protas,tokiom mazom raidytem rasyt istraukas is ritinio?Skaiciau su lupa!Kol perskaitydavau ,prisikamuodavau nezmoniskai, tai labai labai blogas ispudis apie si kurini.Na ir siaip , pasakele, o ne fantastika.
Gerb.Justino kurinys - tikra fantastika, kaip uzsienio rasytoju romanuose, su moksliniais paaiskinimais ir pan., buvau "apakusi", mano kuklia nuomone, jis turetu toli nueit...Raso su tokiu ismanymu,kad buvau nustebusi ir vis galvojau ar is tikro nusimano, ar taip puikiai meluoja...(kuria). O cia jau toks autoriaus rasymo stilius - pirmos dalys - letos ir nuobodokos, kuo toliau ,tuo intensyviau vystos veiksmas,idomeja... ir - "pokst" - atomazga!(prispaude terminas ir pabaige). Beje, dziaugiuos sutikusi pazistamu, tik labai sirstu,kad isdavei "Genome 3000" pabaiga!Tik gale likau neviska supratusi, bet dziaugiuos,kad ne vienintele tokia esu.
O Tomo apsakymas man labai labai patiko, laukiu tesiniu! Pamatyciau knygyne, kad apie vejo demonus vel raso - iskart pirkciau!Tai buvo apsakymas,kuris per trumpas!
Laimeli ir nelaimeli skaiciau su sypsena - labai mielas.
Mirmekos irgi fainuciai.
O "DMT-2" ir "Teve musu " - nelabai patiko.
Tai tiek , dabar galit metyt i mane akmenis arba degint ant lauzo.ragana
Diana Kasandriete 2003-02-13 17:55:11
Justinui: nebutum sutikes. Del WSS - nemaciau, tad nieko pasakyti negaliu. Jeigu jau kalbame apie Romeo ir Julieta, galima palyginti du filmus: "Romeo + Juliet" ir "Romeo Must Die". "Romeo + Juliet" buvau suzaveta (na, isskyrus pora epizodu), nors filmo statytojai graziai nukopijavo visus Sekspyro dialogus ir perkele i XX amziaus Amerika. Ale veza toks derinys. Sekspyriski dialogai Veronoje Beach! O "Romeo Must Die" tikrai must die! Bla visiskas, neskaitant action. crap
mrmk 2003-02-13 17:53:29
parašysiu vienu kartu, tiek MB, tiek Anonimui bei kitiems. visų pirma, prigrūsti daugybę žodžių į vieną sakinį - tai ne sklandumas. beje, įtariu, kad pasakyti norėta apie vaizdingumą. ir tai yra stiliaus reikalas - ar rašyti paprastai "rytas išaušo", ar "jau pražydo iš oro aušra rausvapirštė". man visada priimtinesnis pirmasis variantas. jei lakoniškumas kai kam asocijuojasi su prastumu, tai jau ne mano reikalas;) - skaitytojų nuomonė, aišku, įdomi, bet patarimai mokytis iš ko nors skamba juokingai; dar pasiūlykit epigonizmu užsiimt:]. ir nemanau, kad verta apraizgyt pagrindinį siužetą pašalinėm gijom, ištempiant jį iki keliolikos psl. hm, gal įsivaizduokit, kad tai tarpinis variantas tarp miniatiūros ir apsakymo. ypač atsižvelgiant į bendrą foną;)
šiaip vertinčiau pastabas dėl siužeto nelogiškumo (nebent gedo pastaba apie tai, kad pusiau paralyžiuotas, apdujęs žmogus negalėjo susitvarkyti su 'vabalu'; tačiau tuo metu
jis dar nebuvo paveiktas nuodų ir dėl to visai pakenčiamai judėjo)ar stiliaus klaidų. kol kas jų negirdėjau. neoriginalumu gi galima apkaltinti bet ką. ačiū, kad dar ne plagiatu. norėtumėt, ane?;)
beje, dėl gėdyjimosi. aš pernelyg skeptiškai žiūriu į tekstus, kad jų vėliau gėdyčiaus.
ir dėl kirtimosi su skaitytojais. taip, forume tai daryti tikrai nelabai protinga. nenorinčiam arba turinčiam kitokį skonį nieko neįrodysi, o ir neįdomu būtų, jei visi mąstytų viena kryptimi. bet kai kelintą kartą kreiptasi tiesiogiai, nenutylėjau.
MB 2003-02-13 18:13:43
RE: mrmk
Ish jusu lupu "ir nemanau, kad verta apraizgyt pagrindinį siužetą pašalinėm gijom" skamba itin keistai? chia apie kuri siuzheta jus kalbate? ten kazkur siuzhetas buvo??? oj... lekiu skaityt dar karta, nors labai abejoju ar tai pades.
Z Justinas 2003-02-13 18:14:59
Diana, beje, "Taale" Perkūnas - ne ateivis, o atlantas, t.y. Atlantidos gyventojas. Gal jau tai užtektinas skirtumas nuo Balaševičiaus?
Diana Kasandriete 2003-02-13 20:12:18
Neuztektinas, nes ne apie detales kalbama zaliux. Ideja: Jurate ir Perkunas yra kitos rases (kokios - nesvarbu: atlantai, marsieciai, paralelines zemes gyventojai, driezazmogiai...) atstovai, ju laivas, patyres avarija, guli juros dugne, Jurate ir Perkunas vietiniu gyventoju laikomi dievais/dvasiomis/juru mergelemis/juru seniais..., laivas susprogdinamas, i pakrante metami gintarai/laivo nuolauzos/kompiuteriu procesoriai...

Del ko Tolkieno gerbejai Terry Brooksa uz jo "The Sword of Shannara" zada nulinciuoti? Uz tai, kad skaito Brooksa, o mato Ziedu valdova.

O kad Perkuna ateiviu apsaukiau - atsiprasau blush Huornas suklaidino 6_tongue
Justinas 2003-02-13 21:17:28
Supratau. Ne apie detales kalbama. Ideja: kaukai, laumės ir raganos - yra kitos rasės (kokios - nesvarbu: mažosios tautos, kitų planetų). Jeigu kas nors parašo apsakymą su šiomis idėjomis, jis iš karto idėjos plagiatas. wink
Beje, "Taale" gintarai tikri. Tik Taalo sprogimas išsprogdina jų klodą. Bendrai, mitologinių ir kitų universalių siužetų peržaidimas, pasirodo, turėtų būti draudžiamas. Neduok tu Dieve, užtaikysi ant jau kažkada pasirodžiusios interpretacijos._kosmaras
lepunelis 2003-02-13 21:55:37
2 MB: idomus jusu pozhiuris. Priesh pora (gal kokius trejus) metus sf&f konfoj vire diskusija, kurioj visi keikes, kodel lietuviu rashytojai tokie maumai (err.. sakykim, moliai :) ir herojus vadinas Dzhonais arba Dzheni. Shiandien situacija kiek pasikeite, atsiranda jau ir musu Jurgos su Dainiais, tai butinai turi atsirast kazhkox MB ish kanapiu ir pradet aishkint apie Mozambika.. Pabaigai - argumentum ad verecundiam - tiek Karsako kuryboj figuruoja prancuzai, tiek Saimeko - amerikonai, tiek Lukjanenko - rusai. Ir Komacu rasho kazhkodel romanus su herojais japonais, o ne argentiniechiais... kas per pomegis mushtis i krutine ne laiku ir ne vietoj :-/
Diana Kasandriete 2003-02-14 06:06:25
Justinai, per placiai imi. Pagal tave iseina, kad jau ir ant G.K.Ivanicko ruosiuosi burnoti tolerancija, nes,kiek galiu spresti is jo romano pradzios, ten laumes yra kitos rases butybes (jei neteisingai supratau, atsiprasau is karto tolerancija). Kaip ir sakiau, diskutuoti apie ideju pernaudojima - nedekingas reikalas, nes kiekvienas i tai turi savo poziuri. Mano poziuris: jeigu, skaitant vieno autoriaus kurini, atminty suplevena kitas autorius, man tai - kurinio minusas (bet tai nereiskia, kad tas kurinys negali turetu pliusu del to). Kiek skaiciau tavo paties apsakymu, niekas kitas nepleveno. Aisku, jeigu ideja interpretuojama kitaip (na, del sito "interpretuojama kitaip" irgi galima visa kruva ieciu sulauzyti), tai - valio. Ka dare kad ir Sapkovskis su pasakomis. Arba Nigelis ar Pranas Sarpnickis su bibliniais motyvais. Arba Lina Darbutaite su "Veju krikstadukte". Tai - idomu. frog
Valdas 2003-02-14 06:24:08
Pradejau skaityt ta rinkini. Pradziai perskaiciau visus trumpiausius ir pradejau "Lede". Noreciau savo trigrasi i sia diskusija ikisti.
Man patiko Tomo P apsakymas. Vietomis veiksmas gal per greit vystosi, manau del to, kad autorius nenorejo pernelyg daug priradyti? Manau, kad is vis si kurini galima ispletoti net i labai gera romana. Ko autoriui ir linkeciau.
Apie "Leda": jus jau atleiskit man truputi technokratui... Bet kai nuo pirmu puslapiu pradeda listi visokie liapsusai tai truputi nepatinka... Lietuviu autoriu kuriniuose is vis bus sunku su kosmoso uzkariavimais... Dar tik antroji ekspedicija, o jau siunciami visokie memes, kurie nesugeba ivertinti pavojaus, galincio kilti be sterilizacijos is svetimos planetos ledo/vandens/uolienu ir pan. (tipo, ai, gal nepastebes) Na jau atleiskit, susidaro ispudis, kad si ziopli igrudo i ekzpedicija vien tam, kad jis namie bedos nepridarytu. Kita keista detale: automatinis zondas, galintis skraidyti be piloto, nesugeba atskirti kada sliuzo durys uzdarytos, kada atidarytos (atseit butinai reikia atvert rankiniu budu, o tai dar resis i siena). Na gerai, stabdziu sistema sugedo (kaip ir buvo parasyta), bet juk galima nesunkiai idet papildoma saugikli: tiesiog pakreipt vaira i sali (ka kiekvienas automobilio vairuotojas galetu patarti kosmoso ekspertams). Manau ir technines galimybes turetu buti, jei jau sugebejo kosminiam laive sukurti dirbtine gravitacija. Na, pateisint ta galima vien tuo, kad neisivaizduoju kitokios situacijos, kur dar butu galima butu sudauzyti bandinio kolba. Gal ir smulkmenos, kuriu kurinio vidury nepastebeciau, bet kai nuo pat pradziu, tai labai krinta i akis.
Ir dar, jau is kitos operos: negerai, kad nuplese dali paslapties skraistes nuo dar teberasomo "Genome 3000" :)
Hmm 2003-02-14 07:26:05
Visos kliutys sudaromos, kad sudominti skaitytoja. Kam turi buti saugiklis, jei nebus intrigos? Jei viskas butu sudeta, kaip priklauso, tada isvis nereiketu rasyti ;)

Del Tomo. Tikrai nera butina SAVAM apsakyme pateikti nusistovejusia nuomone apie visokius padarus. Jei jam reikia, kad bildukas butu kitoks - tegu jis buna kitoks. Uzsienio rasytojai, beje, taip pat ta darydavo. Kai kurie pradzioje tiesiogiai pareiksdavo "priesingai nusistovejusiai nuomonei, vampyrai"... buvo tokie ir tokie :)
O ar kuris matete bilduka (ar kitoki pirduka) ir tikrai zinote, KOKS jis turi buti?
:)
Del lietuvybes, tikrai buvo toks laikas, kad spaude lietuvaicius naudoti lietuviskus vardus;)

mrmk: "aš pernelyg skeptiškai žiūriu į tekstus"
be komentaru :))
Z Justinas 2003-02-14 07:30:02
O ką man, vargšui su socialinių mokslų išsilavinimu daryti? bliaunu. Niekas beveik neberašo MF (na, Herta - pusiau), o man patinka pafantazuoti ir ne tik apie bezdukus, nors ir per daug neišmanant - va Ragana ima ir apsigauna wink Beje, o Kelvino 0 - ne pakankama sterilizacija? :( Dėl G3K - atsiprašau. Gyvenimas toks negeras :(
bangis 2003-02-14 07:32:36
Isiterpsiu i Justino ir Dianos diskusija.
Labai puikus pavyzdelis - B.Oldiso "Non-stop" (buvo ir lietuvishkai :)) bei R.Hainlaino "Dangaus posuniai"... Neimanoma skaityti vienos knygos, kad mintyse "nesupleventu" kita. Ir juk butent pati SVARBIAUSIA ideja vienoda. Tachiau jokio triukshmo, jokiu kaltinimu kopijavimu. Kodel? Matyt, del pachio idejos pletojimo, bei atlikimo. Autoriai pakankamai skirtingi ir skirtingai apie tai pasakoja. Jei "GLF" vertinime butu pasakyta "uzh ideja" - tada galima veltis i gincha. Tachiau vertinama gi visu kurinio dedamuju suma. IMHO.
valdas 2003-02-14 07:54:47
Justinui: bet juk parasyta, kad Kelvino 0 netaike (ar as ne taip supratau?) :)
Z Justinas 2003-02-14 08:33:32
Valdai, lyg ir nesupratai... Pataisyk mane, jeigu klystu, kaip sakiau, esu ne fizikas. Kažkodėl man teko girdėti, kad kosminėje erdvėje temperatūra yra Kelvino 0 ir jokie biologiniai organizmai ten negali išgyventi... O Jurekas ir pyksta, kad kažkokie ledo gabaliukai, paimti iš planetos žiedo, dar turi būti papildomai apdorojami, kai ir taip sterilizuoti Kelvino 0 natūraliai.
Valdas 2003-02-14 08:57:57
Kosminej erdvej tai taip, dazniausiai. Bet tie bandiniai yra materialus kunai, kurie gauna dali spinduliavimo nuo zvaigzdes, ar kokio kito saltinio. Ir vien del to kazkiek isyla ir ju T pasidaro nelygi 0 kelvino. O jei dar pakankamai arti zvaigzdes, tai netgi labai karsti gali tapt (pvz. Menulio ar Merkurijaus pavirsiai kai ten diena), nors tada jau nebelieka ledo :). O siaip jokie 0 Kelvino negelbes nuo, tarkim, zarino duju, kurios galejo but istirpusios tame susalusiame skystyje :)
e-vil 2003-02-14 10:18:17
neteisus, tu, Justinai. Saltis pats savaime nera sterilizatorius. Saldymo metu metu biologiniai organizmai zuva del keleto priezasciu - pvz. susidares ledas sudrasko lasteliu sienas, del nevienodai atsalusiu organizmo vietu sutrinka gyvybine veikla, ir t.t. Is esmes, jei rasti buda "saugiai" atshaldyti ir "saugiai" atsildyti, 0 Kelvino butu idealus konservavimo budas (tokios temperaturos net atomai nebejuda, vadinas nieks nesudils). Taip kad praktiskai imanomos gyvybes formos kuriom sushalimas i 0K leda netrukdo atshilus vel atgyti.
Ir ~0K egzistuoja tik abosliuciam vakume toli nuo zhvaigzdziu.
MB 2003-02-14 11:23:09
2 lepunelis
Labai nesunku nuspeti, kas ta diskusija priesh kelis metus uzvede. Tie patys zmones verkdami per vasario 16aja pyksta ant jaunimo shvenchianchio valentino diena. Nesakau, kad patriotizmas yra blogai, bet ne vietoj ir ne laiku jis viska labai gadina.
Del fantasy. Na jei toks noras, prashau vadink Jurgom, Jurgiais ar Petrais. Bet kam reikia Speriuku, Kuningu ir Labasijos? Chia patriotizmas?
Kam lipdyti lietuvybes kauke ten kur ji visai nelimpa? Ishkraipyti mitologija? Kazkodel dauguma fantasy rashytoju (M.Moorcock; U.Le Guin, T.Prachet, R. Asprin, A.Sapkowsky, A. Norton, G.Cook ir kiti.) Sugeba rashyti fantasy be jokiu tautiniu motyvu kishimu? Ju kuryboje net nereikia galvoti kokios gi kilmes herojus. Fantasy tuo ir pasizhymi, kad rashytojai kuria pasaulius, o ne kopijuoja juos nuo kazhkokios shalies. Na o musishkiai deja ishrado nauja zhanra - Vietines Reikshmes Fantasy.

SF. Na chia pasitaiko rasiu paminejimu ir uzsienio literaturoje. Apie rusus, neishskiriant ir Lukjanenkos, jau minejau - tai tauta kuri ilgai buvo priversta literaturoje aukshtinti savishkius, tad net pasikeitus rezhimui nebemoka kitaip. Mano akyse tai nemazhas minusas. Apie japonu rashytojus sunku kalbeti, nes tai visai kitokia kultura ir tradicijos. Na o amerikiechiai yra globalistai, jie tautos tikrai nesureikshmina, daugelio fantastikos klasiku kuriniu veiksmas vyksta jav, nes tai didziule shalis, turinti milzhininshka potenciala SF stiliaus aplinkai.
Karsakas... Na taip jis rashe apie prancuzus, tachiau tai galima ivardinti, kaip nedideli jo kurybos minusa, be to paklauskime anglo, kur yra prancuzija, kur yra jav, o kur lietuva. Ka jis atsakys? Shie rashytojai ideda tauta, kaip visam pasauliui pazhystamu bruozhu rinkini, taip pabrezhdami heroju charakteriu savybes. Tuo tarpu lietuvishka fantastika neturi jokio potencialo. Tarp uzsienio skaitytoju ji liktu absoliuchiai nesuprasta ir neivertinta.

(dar vienas mano subjektyvios nuomones pasireishkimas)
Hmm 2003-02-14 12:05:15
ne daznas Lietuvos rasantis tikisi, kad ji isvers :)
Ciuciundra 2003-02-14 13:38:31
Man atrodo, autorius turi pilna teise rasyti tiek apie neutralu fentezi pasauli, tiek naudotis lietuviu, latviu ar ciukciu mitologija ir vardais, kiek tik jo sirdis geidzia. Na, yra tokia rusis, kaip mitologine fentezi, nieko nepadarysi. Na, yra toks dalykas, kaip lietuviu mitologija, labai liudna, bet yra. Ir nesam mes dar taip jau tais kuriniais lietuviska tematika persisotine... Siaip kiek paciai krito i akis, tai visokie Dzonai ir Dzekai kazkaip daugiau dominuoja pradedanciuju kuryboje... Galu gale, amerikieciai irgi apie mumis raso (zr. http://www.skaityta.lt/boardbin/article.cgi?page=AbandonPlace), va taip va.
Lina Krutulyte 2003-02-14 16:43:20
apie lietuviska mitologine fantasy galima susumuoti taip: "Herta rasho gerai, Gruzdas - blogai". dabar tik reikia susirasti aviu chora, kuris primintu sita paprasta tiesa, kai tik vel kyla gincas ta pacia tema.
na gerai, paskutini karta aiskinu, KODEL "Herta rasho gerai, Gruzdas - blogai". Todel, kad Herta, susipazinus tiesiogiai su lietuviska mitologija, pavaizdavo mitologines butybes savaip. Gruzdas prisiskaite GLF'u, susidare IS JU ispudi, kokie padarai gyvena lietuviu mitologijoje, ir tada shitas kitu sukurtas butybes perdirbo savaip.
O dabar, avytes, pasitreniruokime bliauti: Herta rasho gerai, Gruzdas - blogai leb Herta rasho gerai, Gruzdas - blogai leb Herta rasho gerai, Gruzdas - blogai leb...
Lina Krutulyte 2003-02-14 16:55:52
Paveikta baisiu Redakcijos grasinimu tuojtave, pridedu papildyma prie auksciau esancio savo komentaro:
Cia buvo mano IMHO! angelelis
Lina Krutulyte 2003-02-14 17:01:05
silly o shiaip ishmetus is Gruzdo apsakymo visus tuos elfishkus mishkinius ir Labasus, taip pat - butinai - neiskaitomus metrasciu ritinelius, tikriausiai butu visai idomus kurinys. Deja, per visus minetus trukdzius jis yra praktiskai neiskaitomas.
Lexis 2003-02-14 18:45:00
mmm...jooo... na nusipirkau galu gale as ta GLF-a ir... ir puoliau skaityti taip stipriai aptarta ir didziai ispeikta Tomo Petrusevičiaus apsakyma. na ir ka? tikejausi pamatyti kazkokia vaikiska rasliava, nesisiejancius tarpusavyje sakinius ir nesuprantamus naivaus siuzeto vingius. va butent tokia nuomone as susidariau po jusu komentaru. ir labai apsidziaugiau, kad Tomo kurinys tai paneige. stengiausi skaityti atidziai ir ieskoti tu klaikiu neskaitomu vietu. galbut kazko stebuklingo tikrai nepamaciau, bet peikti placiuose vandenyse debiutuojancio zmogaus labai stipriai manau nereiketu.
siokie tokie pastebejimai Tomui. gali i juos nekreipti jokio demesio, tiesiog tai mano nuomone. perskaiciau ir kai pagalvojau apie kurini, galvoje buvo misraine.labai jau ten viskas greitai keitesi. dinamika tokiam action apsakymui be abejo reikalinga, bet kuomet viskas taip staigiai vyksta, tai galvoje neuzsifiksuoja kokia nors ryskesne scena ar mintis. misraine, kuria suvalgei ir uzmirsai. kurinys galbut galejo ilgesnis buti, tuomet ir visai kitaip ta misraine atrodytu (uz zodi "misraine" nepyk, tiesiog toki panaudojau).
del veismo vietos. sakyciau veiksmo vietos nevientisumas. man asmeniskai nelabai derinosi tas miesto ir nemiesto vaizdas. labai jau skirtingi vaizdai. miestas- musu pasaulis, nemiestas- kazkoks kitas pasaulis. kadangi perejimas is vieno i kita labai greitas, tai ir kontrastas didziulis IMHO!
juodieji lietpalciai pirmuose puslapiuose nekliuvo, nes maniau veliau juos kaip nors uzvardinsi, bet neuzvardinai ir tas pats pavadinimas "juodieji lietpalciai" pradejo erzinti. kardai jiems irgi visai netiko. geriau jau pishtaunyka koki jiems i rankas butum ikises.
vykstant veiksmui gatvese visai nesimato zmoniu, o pabaigoje vaizdas staiga visai pasikeicia. iki tol atrode, kad mieste yra tik tie veikejai, kuriuos tu itraukei, o pabaigoje jau rasai:"Aplinkui nama gaude iprastinis surmulys- zaide vaikai, apie kazka plepejo ant suolo susedusios senutes..."
bakoozhe jau minejo, vietomis piktnaudziauji zodziais "kazkas, kazkoks". pvz. Sapnas psl.125
nelabai patiko pabaiga. silpnokai atrodo. sentimentali labai.
ir dar toks pastebejimas. uzrasas ant vairuotojo marskineliu "gero zmogaus turi buti daug". kiek pamenu tokias smulkmenas megsta S.Kingas. ar tai nebuvo jo itaka?
tai tiek Tomui. nieko pikto, kas nepatiks, tiesiog nekreipk demesio :).
labai pradziugino, kad GLF-e daug trumpu apsakymuhm. tokius labai megstu ir del ju dziaugiuosi. tiesa kol kas perskaiciau tik du "Gimes skraidyti" ir "Teve musu". pirmas labai patiko, nes labai paprastas, siltas, smaikstus. trumpiau tariant smagus. del "Teve musu" nu nzn. kazkaip nelabai patiko. niurus, nelabai fantastiskas (bent jau as fantastika kiek kitaip suprantu), o ir siaip kazko truko, velgi IMHO!
e-vil 2003-02-14 20:06:27
Lina Krutulyte, uz neiskaitoma metrascio ritineliu srifta vanoti reikia menini redaktoriu.

O siaip sveikinu, kad pagaliau pazvelgei i Gruzdo kurini placiau, pirma liepei zudyt, paskui tik bart, o dabar ziu ir pataisyt uztektu, gal kada ir pagirsi?
Z Justinas 2003-02-14 20:12:55
Mane tai žavi skaitytojų tingumas! Mielieji, o tamstos _senobinę_ kokią nors Bibliją ar katekizmą gotišku šriftu esate skaitę? Čia gi - vis vardan autentikos, kad gražiau būtų, kad įtikinamiau atrodytų tas Labuvos žemės metraštis... wink
Pusfizikis Raimondas 2003-02-14 20:46:43
Del 0K: "egzistuoja tik absoliuciam vakume toli nuo zhvaigzdziu" - netiesa. Temperatura yra MEDZIAGOS savybe ir VAKUME (t.y. ten kur nera medziagos) isvis egzistuoti negali. O jei ziuresi, kad vakumu laksto aukstos energijos kvantai (iki pat gama spinduliu), tai isvis galima vakumo temperatura laikyti labai labai auksta. O jei matuosi apytiksli spinduliu fona, tolimoje nuo zvaigzdiu vietoje, tai irgi nebus 0K, nors arti to. Mokslininkai, kiek zinau, praktiskai tiek pat yra pasieke laboratorijose, cia Zemeje, ne toli toli...

O jei i vakuma idesi medziagos gabaleli, jo temperatura bus - siurprizas! - tokia, kokia buvo pries idedant i vakuma. Kadangi vakume nera medziagos, jis yra geriausias silumos perdavimo izoliatorius (todel ir termosai yra vakuminiai), ir medziagos temperatura vakume akimirksniu nepasikeis. Tad visi issigalvojimai apie akimirksniu suledejancius astronautus yra visiska nesamone. Is kitos puses, yra du reiskiniai: vakume energijos kvantai sklinda be energijos praradimo, todel sedeti iskisus nosi pries Saules spinduliavima nepatartina - sudegsi (priklausomai nuo atstumo nuo Saules). Is kitos puses medziagu pavirsiai spinduliuoja infraraudonuosius ir kitu dazniu kvantus, tad medziaga is tikro po truputi praradines siluma/energija ir jos temperatura kris. Is dar kitos puses, pati medziaga vakume elgsis "idomiai" del pavirsiniu efektu (pvz. molekuliu/atomu praradimo), bet tai jau man per aukstos fizikos sferos. lakunas Tik pasakysiu, kad "zmones vakume susprogsta, nes kraujo spaudimas juos istasko i gabaliukus" irgi tera mitas.

Beje, kai sakoma, kad Menulio tamsiojoje puseje temperatura yra -XXX C laipsniu, tai skiriasi nuo vakumo temperaturos, nes Menulis susideda is materijos ir jos temperatura galima ismatuoti.

Na ka gi. Uzteks cia fizikos paskaitu penktadienio vakarui. nuobooodu
e-vil 2003-02-14 21:01:59
Pusfizikiui Raimondui: tu dar formulem apmetyk. O kad visai visiem idomu butu, aprasyk kaip imanoma neigiama temperatura pagal Kelvino skale. (O imanoma!).

O kol materialus objektas papuls i erdve toli nuo shilumos ir materijos shaltiniu, t.y. i absoliutu vakuma jis isspinduliuos turima energija ir pataps aplinkos temperaturos. O vakume toli energijos shaltiniu juk tvyro absoliutus nulis?
Murmis 2003-02-14 21:25:26
Tai va, perskaičiau šiandien Tomo apsakymą. Perspėju būsiu bjaurokas ir pasikabinėsiu.. Apsakymas, žinoma, nėra toks jau beviltiškas, vietomis pakankamai įdomus, vietomis pasitaiko tikrai šmaikščių frazių "Laiptai sukosi tiesiog neįtikėtinais kampais, keldami įspūdį, jog šios vietelės architektas sirgo epilepsija...", vietomis ne kokių "...patikrino, ar viskas tvarkinga namuose - ar neįjungta elektra, ar uždaryti langai." (kaip elektrą galima įjungti ar išjungti - gal turėta galvoje apšvietimas ar el prietaisus?)
O dabar daugiau apie patį kūrinį. Tiesą sakant Tomo "Savaitė" - išties prailgo ir nusibodo. Siužetas, neoriginalaus, nuotykiai dėl nuotykių, muštynės dėl muštynių. Veiksmas - tarsi iš pigios komiksų knygelės, ar prasto RPG:herojus išeina iš buto, sužino esąs demonu, "prasieina" pro kitus, žinoma, juos visad ištaškydamas ir... grįžta į butą.
Autoriui net pritrūko fantazijos sugalvoti bent kiek originalesnius siužeto vingius - visur kur protagonistas atsivelka, jį būtinai paima nelaisvėn, uždaro, ateina sunaikinti ir..patys būna jo sunaikinami.
Bandymas suteikti kažkokią gilesnę mintį pabaigoje ir sukurti herojui vidinę kančią, motinos laiškas ir t.t.- tokie dirbtiniai, nevėkšliški ir grubūs, kad nepalieka jokio įspūdžio. Bent jau man. Na, gal aš blogas skaitytojas ir tiek.
Apsakymas tiesiog mėgėjiškas, vertas fenzino, bet ne rinkinio.
Geriausiai Tomo aprašyti herojaus sapnai. O ir šiaip - keletoje apsakymo momentu matyti, kad autorius sugeba rašyti geriau, gal tik per mažai perrašinėja bei per mažai savikritiškas, jei leidžia publikuoti dar "neatidirbtus" iki galo kūrinius.
Neigiamas Kelvinas Raimondas 2003-02-14 21:26:24
"kaip imanoma neigiama temperatura pagal Kelvino skale" - cia as jau e-vil'o paklausysiu. Man idomu. soklys

"O kol materialus objektas papuls i erdve toli nuo shilumos ir materijos shaltiniu, t.y. i absoliutu vakuma jis isspinduliuos turima energija ir pataps aplinkos temperaturos." - nebutinai. Kitaip tarpzvaigzdiniai skrydziai vakume butu neimanomi. O Vojadzeris sekmingai isskrido is Saules sistemos. hm
e-vil 2003-02-14 23:32:10
-K Raimondui. Pasidomek siuolaikine fizika. Neigiami laipsniai kolkas matuojami tik piko skaleje ir egzistuoja tik magnetinej dvieju poliu sistemoje. BTW, australai net ir teleportacija pagamino. (nesikabinek prie zodziu o pasidomek kaip yra)

zr. auksciau. patikslinu: "materialus objektas be energijos shaltinio". Tinka?

ir apskritai, jei SF slystu vien vadovelines fizikos keliais, butu visishka nykuma

fleima siulau siust e-mail, kuri rasi uzhvazhiaves ant mano niko.
e-vil 2003-02-14 23:59:57
o kad imestas i vakuma zmogus nesprogtu, reiketu is kuno pasalinti visas dujas. tikintys gali pasiimt baliona ir pripust iki sprogimo. netikintys gali paimt kate ir ikist i vakumo kamera. (arba ta pati oro baliona, jei kates gaila)
Kelvinas 2003-02-15 00:15:14
Tu tik paskolink man tą vakumo kamerą, tai aš ten ne tik katę, bet ir kokią nemėgstamą personą įkišiu.Kam čia balionus gadint :D
Ragana 2003-02-15 11:10:01
Mudvi su Lina pykstam ne ant gotisko srifto, kuris labai grazus, bet ant to srifto dydzio, dar tiksliau - ant smulkumo. Aisku, kad meninis redaktorius taupe vieta, kad i kuo maziau puslapiu sutalpintu si kurini...
Ragana 2003-02-15 11:18:18
Jau tie vyrai...Viska jiems moksliskai reik irodyt ir viska reik patikrint... Jei remiates mokslu,tai kodel skaitot fantastika, juk mokslas dar neirode nei kad yra gyvybe kitur, nei kad egzistuoja paraleliniai pasauliai...nei...dar daug ko! Fantastikos rasytojai, jei rasys viska remdamiesi mokslu, ar nebus nuobodu skaityt? Jie juk negali visko tobulai ismanyt - tegu fantazuoja taip , kad but idomu skaityt, o vyrai skaitytojai mokslininkai, perskaitys ir sukurs ka nors panasaus.
Morgul 2003-02-15 11:28:22
Šriftas ten ne gotiškas. Padėkokime bent už tai - skaitymas pailgėjo niekingu pusvalandžiu alien
Tikslus Raimondas 2003-02-15 13:24:55
E-vil - prasau pateikti irodymus, kad vakume zmogus ar kate susprogtu. Tik ne abstrakcius "kuno viduje 1 atmosferos slegis, isoreje - ne, tad jis susprogs", nes as ta pati galiu pasakyti apie kosmonauto skafandra: "skafandro viduje 1 atmosferos slegis, isoreje - ne, tad jis susprogs". Prasau irodymu, kad zmogaus ar kates kunas neatlaikys to 1 atmosferos slegio. Nes kiek as zinau, tai tiesiog mitas.

Beje, Everesto virsuneje atmosferos slegis zemesnis nei 1/3 atmosferos ir niekas neissipute ir nesusprogo, tad, kodel turi susprogti, kai bus vakume (skirtumas tik 1/3 atmosferos!)? Beje, jei atsakysi, kad Everesto virsuje yra oro, tad dujos is organizmo nebegs taip greitai, kaip vakume, tai kas draudzia vakume uzsiciaupti ar tiesiog uzsideti duju neisleidzianti latekso kostiuma? Tada dujos netures pro kur begti ir vienintelis faktorius bus 1 atmosferos slegis viduje vs. 0 atmosferu isoreje.
Lina Krutulyte 2003-02-15 17:48:20
As pykstu ne tik del srifto ar del jo dydzio. IMHO tie metrasciu ritineliai prastai skaitytusi ir normaliu sriftu. tiesiog ten yra sudeta backgroundine info, kuria ramiai galima buvo praleisti arba sukaishioti i teksta detaliu pavidalu. be to, ten sukishta ir dalis pasakojimo siuzheto, kuri turetu buti isreiksta veiksmo pasakojimu, o ne neutraliu metrasciu.
e-vil 2003-02-15 18:44:53
Raimondai: ok, ok, zhmogaus oda yra zhymiai tvirtesne nei nei guma oro balionelyje, zharnyne anei kraujyje nera duju, visi kapiliarai, net ir plauciuose, yra padengti storu odos sluoksniu. Todel vakume pakaks uzhsiciaupt, uzhsispaust nosi, uzhsikisht ausis ir subine, uzhsimerkt ir gali drasiai pasivaiksciot. Tikrai niekas nesprogs. Itikinai, pasiduodu, visiems nuo shiol sakysiu - ZMOGUS BE PAPILDOMOS APSAUGOS KOSMOSE NESPROGSTA. viskas, taskas as sia tema baigiau.
Ragana 2003-02-15 19:50:13
Herta - puiki rasytoja, dziaugiuos ir pavydziu tokiu gabumu! Tik tegu kuo ilgesnes knygas raso ir kuo storesnes, ir ideju lai niekad nepritruksta!
Kietas Raimondas 2003-02-15 22:28:17
E-vil - tikiuosi, kad neisizeidei, man is tikro buvo idomu issiaiskinti kas atsitinka zmogui kosmose. pray alauz

Bet dar siek tiek nesutiksiu su kitu tavo teiginiu: wink "jei SF slystu vien vadovelines fizikos keliais, butu visishka nykuma". Man paciam neypatingai patinka hard-SF, bet is kitos puses, mazoka zmoniu raso "su moksliniais desniais suderinta SF". O juk prisilaikyti moksliniu desniu kartais sunkiau ir idomiau, nei "herojus akimirksniu igijo sviesos greiti ir pernere kiaurai juodaja skyle". Orsonas Scott Cardas savo knygoje "How to Write Science Fiction and Fantasy" ismeta labai neblogu ideju, kaip panaudoti mokslo desnius, o ne ignoruoti juos. Bet tai tikrai nera lengva, todel ir maza geru hard-SF rasytoju. tolerancija

Neperkeliau pokalbio i e-maila, nes galvoju, kad jis galbut idomus ir kitiems. shuffle
vetra 2003-02-16 09:03:45
Cia jau ziuriu diskusijos isisiauteje, nors rinkunukas pasirode taip neseniai. Ech, smagu tos batalijos!
Pora zodziu apie rinkini apskritai. Ar pastebejote, kad GLF2002 yra toks "apylengvis" (ne blogaja prasme). Jeigu palyginsime su kai kuriais kitais rinkiniais, kurie buvo kaltinami "niurumu, depresija" ir kitomis blogybemis, tai shitas skaitesi labai lengvai ir paliko palyginti shviesu ispudi(zinoma, jeigu skaitysite ne nuo pradzios ir neuzbaigsite "Belaisviu pilimi").
Beje, del tautishkumo. Reikia tik dziaugtis, kad autoriai naudojasi tautiniais motyvais savo kuriniuose, ir tai visishkai "nesikerta" su bendra fentezi rashymo praktika pasaulyje. Kai kurie autoriai specialiai ieshko kokiu nors pamirshtu genteliu "ish mozambiko", noredami savo kuriniams suteikti originalumo. Lietuviu mitologija nera taip jau placiai ishekspluatuota, kad reiketu ja "paniekinti", ir kalbant apie uzsieniecius, kurie galbut kada nors skaitys shiu apsakymu vertimus, nemanau, kad jiems jau taip neidomus bus musu "jurgiai, jurgos ir kt." Bet kuri stipri fentezi remiasi kokios nors konkrecios tautos ar shalies mitologija ir pasauleziura.
Jei jau apie tai prakalbom, truputis patriotizmo nepakenks. Su vasario 16d.!
Lexis 2003-02-16 12:25:30
mmm...jooo... skaitau as ta GLF-a toliau. iki pabaigos dar toloka, bet i prieki judu :)
taip, ka dar perskaiciau...
Mirmekos "Kontaktas" ir "...Erdviame kambary" pasirode silpnesni uz pirma saunu tamstos rasliavotojos kurinuka. "Kontaktas" taip neitrauke, nesudomino savo netiketa ideja, ir apskritai, nebuvo toks siltas, smagus ir mielas, kaip "Gimes skraidyti". "...Erdviame kambary" idomesnis, bet iki "Gimes skraidyti" vis tiek netraukia. bet tai nereiskia, kad apsakymai prasti. reikia pripazinti, kad trumpus dalykelius tamsta rasyti moki ir tikrai sauniai. uz tai ir aciupray
Gedimino Kulikausko "laimes ieskotojai". hmm... man patiko. veiksmo lyg ir kazkokio aktyvaus nera, bet smagu. nezinau kodel, galbut cia tik man taip pasirode, bet lyg ir panasu i Roberto Sheckley apsakymus. pats pasakojimo stilius, siuzetas. nu nzn kaip jums, gal ir nesutiksit su tuo, bet man panasu :) tiesa pabaiga tikrai ne is Shekley operos, bet tamstos sumanymas labai patiko. beje kaip ir visas apsakymas good
Hertos DMT-2. dar syki hmm... sakot fantastinis apsakymas?akivartis gal... ten pacioj pabaigoj gal siek tiek yra, o siaip... sunku pasakyti. sakyciau nemazai Kastanedos + trupinelis fantastikos = DMT-2. nepasakyciau, kad labai patiko, bet nieko, nieko...
dar liko visi prizininkai. va situos tai pasistengsiu atidziau perskaityti. tik pabandykit neidomus pasirodyti!!!ane
Redakcija 2003-02-16 15:59:37
Diskusijų tęsinys
Skaityta.lt © 2001-2014. Visos teisės saugomos. Platinti puslapyje publikuojamas apžvalgas be skaityta.lt ir/arba autorių sutikimo NEETIŠKA IR NETEISĖTA. Dėl medžiagos panaudojimo rašykite el.paštu skaityta@skaityta.lt.