Justinas Žilinskas „GENOMAS 3000“

Autorius: Gintautas K. Ivanickas
Data: 2004-03-19

cover Apie knygą: Justinas ŽilinskasGENOMAS 3000
Leidykla: Eridanas (2004)
ISBN: 9986970962
Puslapių skaičius: 286

"Kol fizikai kovojo su gravitacija, kūrė jau praktiškai pritaikomas, tačiau nepigias nanotechnologijas, genetikai lėkte lėkė į priekį. Lėkė į priekį, žaisdami su DNR grandinėmis, tarsi su rožančių karoliukais. Karoliukais, kurie sudarė kiekvieno Žemės, tai pat ir turtingųjų šalių, gyventojo esmę. Ir milžinišką grėsmę jų piniginei. Norite, kad jūsų kūdikis niekada nesirgtų vėžiu? Klokite dvidešimt tūkstančių dolerių. Norite, kad būtų žydros akys? Užteks ir poros tūkstančių. Amžinas žmogaus siekis būti gražiu, protingu, patraukliu, nesergančiu, kitaip tariant - beveik tobulu, vertė vis greičiau suktis pasaulį ir, be abejo, turtino naujuosius jo viešpačius - genų inžinerijos koncernus."

Pagaliau pasirodė seniai lauktas "Lietuvių fantastikos bibliotekos", kurią leidžia leidykla "Eridanas", antrasis tomas. Šįkart skaitytojų teismui - mokslinė fantastika. Autorius gerai pažįstamas tiems, kas seka lietuviškosios fantastikos naujienas - ne sykį dalyvavęs ir ne sykį skynęs laurus "Geriausios Lietuvos fantastikos" konkurse - Justinas Žilinskas.

"Genomas 3000" prasidėjo kaip savotiškas eksperimentas. Autorius pabandė rašyti kūrinį "on-line" - gyvai. Kažkada viso to proceso eigoje tapo aišku, jog prieš mus - ne apsakymas, ne apysaka, o būsimo romano apmatai. Eksperimentas baigėsi, o autorius ilgai dar dirbo, šlifavo ir tobulino "Genomo 3000" tekstą. Ir štai prieš mus to darbo vaisius, dar kvepiantis spaustuviniais dažais.

Romanas - pernelyg daugiaplanis, kad galėtum neabejodamas jį priskirti kažkokiai siaurai kategorijai. Taip, "Genomas 3000" turi fantastinio detektyvo bruožų. Taip, romane nestinga veiksmo, būdingo kovinės fantastikos kūriniams. Taip, tai neabejotinai socialinė fantastika. Štai tokį sprogstamąjį "molotovo" kokteilį mums paruošė Justinas Žilinskas.

Romano centre pakankamai egzotiška figūra - lenkės ir kino meilės vaisius - apsaugininkas Polas Karanskis, kurį likimas vis suveda su "puristais", griežtai prieštaraujančiais genetinių modifikacijų taikymui žmogui, nevengiančiais savo tiesą įrodinėti ir teroro aktais. Tačiau pavadinti jo pagrindiniu knygos veikėju nedrįsčiau. Tuomet tektų nuskriausti kitas, ne mažiau svarbias romano siužetui, personas: policijos inspektorių Terencą Didą, žaviąją jo padėjėją Rozą Renė, "puristų "blogio demoną" (nė nesitikėkit, kad išduosiu, kas jis) ir, be abejo, Aliaus bei Rebekos Redžinsų šeimą. Juk netgi mažajai Redžinsų Rutai (beje, apie ją, jau suaugusią, mes galėjome pasiskaityti "GLF 2002" antologijoje skelbtoje apysakoje "Lede") skiriama pakankamai daug dėmesio.

Autorius taip pat kruopščiai piešia visiškai tikėtiną netolimos ateities pasaulį - ko verti vien "virtualeriai", Karanskio atsiminimai apie tėvą, dalyvavusį Sadamo Huseino nuvertimo operacijoje (o juk šis epizodas rašytas dar prieš tikruosius įvykius Irake) ar dvynių idėja? Įvairiausių "įrenginukų" išradinėjimas jau tampa firminiu Žilinsko ženklu. Prisimenate tramdukus "Auridiume"? Dvyniai gi pasirodė jau "Lede". "Genomas 3000" papildo šią kolekciją stebėjimo dulkėmis, "musių musėmis", daugialypiu nusikaltimo vietos skenavimu.

Tad apie ką gi vis dėlto pasakoja "Genomas 3000"? Apie genorasizmą, nepakantumą kitaip mąstantiems? Apie fanatizmą? Apie religinių nesutarimų ardomą šeimą? Perskaitykite - ir atsakykite patys.

Ir nepamirškite atsakyti sau dar į vieną klausimą: "O jūs - puristas?"

Kelią lietuviškai fantastikai!

Komentarai

Anonimas 2004-03-20 18:07:12
Nu, va šiandien jau užsisakiau šią knygą internetu :)
Tikiuosi kad bus idomu :) O gal jau kas perskaitet? :)
Mes 2004-03-20 20:40:07
Mes perskaitėm ir tikimės, kad tau bus įdomu;)
Enchanter 2004-03-21 20:49:00
Kol kas perskaičiau 112 puslapių, taigi - nuomonė apie šią kūrinio dalį. Knyga VIETOMIS pernelyg didaktiška, chaotiška, perkrauta. Per dažnas siužetinių linijų kaitaliojimas. Vietomis ima erzinti autoriaus noras parodyti savo išprusimą. Nejau, visi veikiantys asmenys (gerai jau, gerai, truputį sutirštinau spalvas) mažų mažiausiai turi žinoti lotynų kalbą? Tarsi skaitytum kokią mokslinės konferencijos medžiagą :) Ne veltui autorius “socialinių mokslų daktaras”. Man asmeniškai neimponuoja kūrinyje vaizduojamų įvykių susiejimas su mūsų nūdiena: Irakas, Korėja (autorius bando pranašauti), tuo labiau 09 11 įvykiais.
Nepaisant viso to, ką išvardinau, tuos 112 psl. perskaičiau per du pusdienius. Taigi, knyga skaitosi ganėtinai lengvai. Bet kartais tas lengvumas virsta tiesiog žvilgsnio slydimu teksto elutėmis.
Dešimtbalėje sistemoje (tuos 112) įvertinčiau šešetu.
Vienžo, gerai, kad atsirado LFB, bet kol kas nei pirmo, nei antro bibliotekos tomų negalima pavadinti šedevrais. Bet tai niekis. Viskas dar tik prasideda. (Jūs tik pagalvokit, stovim prie ištakų :), galgi ir pas mus atsiras Dikų, Tolkinų ir ..... [įrašykit pavardę kuri jums asmeniškai patinka]).
Ir dar... Knygą aš nusipirkau, o ne “pasiskolinau iš draugo”. :)
Justinas 2004-03-21 21:18:56
Enchanter, with all due respect, aš nesilaikau nuomonės, kad visi amerikiečiai, ypač profesoriai ir akademinė ar to ragavusi bendruomenė nieko negirdėjo apie pagrindines lotyniškas sentencijas :)
Ir malonu, kad \b{nusipirkote} knygą wink
Indraja 2004-03-22 07:55:13
Įdomu, yra intriga, veiksmas, yra minčių. Geriausia, kad stilius tolygus visoje knygoje (pvz. "Laumės mėnesio" stilius buvo skirtingas skirtinguose epizoduose). Truputį trūksta (kuklia mano nuomone) atmosferos. Tarsi filmo scenarijus: pirmiausia - dialogai, įvykiai, o kitką - nufilmuokit arba įsivaizduokit patys :)

Malonu girdėti, kad po 50 m. genetikai sugebės TIEK. Kuklia mano nuomone, vargu, ar artimoje ateityje bus įmanoma genų inžinerijos būdu pakeisti požymius, sudėtingesnius už akių spalvą ar vieno geno lemiamas ligas. Žmogaus organizmas - sudėtinga save reguliuojanti sistema. Tokius dalykus, kaip visiškas nesirgimas vėžiu, atidėčiau gerokai tolimesnei ateičiai. Ką jau kalbėti apie psichologinių ypatumų programavimą (netgi neaišku, ar tuo verta užsiimti, nes auklėjimas - daug pigesnis būdas). O neurobiologijos galimybes fantastai paprastai pervertina dar labiau, nei genetikos. Kol kas neurobiologija yra tokioj stadijoj, kaip genetika prieš DNR struktūros išaiškinimą. Jei norima informaciją pervedinėti tiesiai į smegenis, reikia žinoti, kaip ji perdirbama, kai į jas patenka iš analizatorių (o apdorojama pakankamai sudėtingai jau, pvz., tinklainėje). Jei žinosim po 50 m. - tikrai labai smagu. Gal ne taip supratau: dvyniai, atrodo, suformuojami iš nuosavų neuronų? Toookio sudėtingumo genų ekspresijos reguliacija???

Šie postringavimai nereiškia, kad autoriaus ateities vizija neįmanoma. Tiesiog labai smagu, kad knyga suteikia progą pagalvoti apie šiuos dalykus.
idomux 2004-03-22 12:20:28
Kazko priekaistai labai primena tuos, kuriais kritikai pliekia autorius "Lietuvos ateiciu" konkurse"...
Justinas 2004-03-22 12:39:40
Nihil novum sub sole saulytee
Klausimas 2004-03-22 14:02:56
O kokie, tavo nuomone, tie priekastai turetu buti?
skaitytojas 2004-03-25 08:30:03
na, Laumes menuo atrode labai paprastas, bet skaitesi lengviau.
Lotunu citatos ne is lotynu amerikos atkeliavo i kurini? :lol:
a ne 2004-03-25 11:13:09
Dekojam Mirmekai, a ne?
Uz taisyma, a ne?
Patys tvarkingai rasyt nemokam, a ne?
fechuote
pastebiu 2004-03-25 11:25:21
Vieniems patinka rašyti, kitiems - taisyti, o tretiems, matyt, gelti...;)
Susigėdęs autorius 2004-03-25 11:26:39
a ne... bliaunu
Krekas 2004-03-25 15:23:51
Paskaičiau. Greitai ir neskausmingai. Geras trileris. hm Autorius žino, kaip rašyti, kad knygos nemestų vidurį skaitymo. Požiūris į sektas bei terorizmą nėra supernaujas ir šiek tiek užgožtas veiksmo. Tarkim, kad tikslas buvo primiau parašyti įdomiai, o tik po to su mintimi. Tas nėra blogai, bet G. K. Ivanicko "Laumės mėnuo" buvo artimesnis. Gal dėl to, kad aitvarų balionelis klausimu jaučiuosi didesnis specialistas nei genų kaas
Atsakymas į apžvalgoje užduotą klausimą: aš poch*istas! hash
Justinas 2004-03-26 06:08:03
Kche, o koks tas požiūris į sektas? :)
Krekas 2004-03-26 09:19:04
Gali būti SPOILINIMO! sauktux

Eee... Masė tikinčiųjų ir vienas, kuris tuo naudojasi visai kitiems tikslams; išskirtinumo (šventumo) pseudopasireiškimai; jokių kompromisų ir "tikslas pateisina priemones"; šeimų likimas shuffle
Įskaičiau tai, kas neparašyta? 11_confused
Enchanter 2004-03-26 10:37:38
Perskaiciau knyga. "Main feeling" - nuobodoka. Knygoje yra smaiksciu dialogu, bet ne maziau ir "miltu malimo". Fantastinis detektyvas. Jau vidury knygos nutuokiau, kad Edvardas ne siaip sau ilgsis... Intrigos mazoka. Paskutine dalis "Deimantas" kiek geresne. Autorius kartais uzsizaidzia su jo israstos technikos aprasinejimu, t.y. nesijaucia, kad tai butu naturaliai ipinta i siuzeta. Keista, kad Polui jo draugas (berods Tonis) turejo aiskinti apie visu tu "musiu" paskirti. Juk Polas vis delto profas, ar ne? Rebekos charakteris akivaizdziai neisdirbtas, ji kazkokia trafaretine, nors pradzioj knygos neatrode, kad tokia bus. Ji ten, pabaigoj, visiems cituoja Apreiskimus ar Testamenta, o pati, anksciau, kazkurio is veikeju prase: "primink man maldos zodzius". Nelogiska.
Zodziu, kazko truksta, bet ir ne tragiska.
P. S. Kas yra Mirmeka Alba? :) Speju: G. B. arba D. B. (dabar jau liktai ne B.) :)
Justinas 2004-03-26 10:41:03
SPOILINIMAS
Vienas? Mažiausiai - 2, o norint dar galima priskaičiuoti ir daugiau. O šiaip įskaitei teisingai wink, tą tikrai norėjau pasakyti. Bet norėjau ir daugiau :(
mirmeka 2004-03-26 11:35:50
elementaru, Mirmeka Alba - tai M.A.:}
Krekas 2004-03-26 11:39:01
Vienas šiuo atveju reiškė ne skaičių, o "yra tokių, kurie nori tuo pasinaudoti" (tas teisininkų tikslumas... antakiai)
Įskaičiau ir daugiau, tiesiog po klausimo "koks tas požiūris į sektas?" išsigandau, nemuskit kad įprotis skaityti tarp eilučių akiniai privedė prie "cviekų ieškojimo sub*nėj" _kosmaras ir pateikiau pirmas į galvą šovusias gunman mintis, kodėl knyga, be kita ko yra, ir apie sektas. hash
rodas 2004-03-26 13:12:55
nebloga,6 balai
Dina 2004-03-26 13:21:49
Beje, o už ką coelho tokia garbė... ??? 22_yikes
Krekas 2004-03-26 13:32:58
Čia ne tiek garbė Coelho, kiek netikėjimas ateitimi! angeliux
Dina 2004-03-26 13:40:57
Na, aš nenorėčiau pranašauti tokios ateities Coelho mintims... 18_crazy
magyla 2004-03-26 13:56:57
Nejaugi jūs Coelho tokią gerą ateitį prognazuojate? amba
Justinas 2004-03-26 14:20:29
Pranašauju ir neabejoju, kad neapsirinku. Kol kas jo tiražai eina ne žemyn, o aukštyn. Brazilai susiėmę už galvos - bet, matyt, pasauliui to ir reikia.

SPOILERIS
"Ji ten, pabaigoj, visiems cituoja Apreiskimus ar Testamenta, o pati, anksciau, kazkurio is veikeju prase: "primink man maldos zodzius". Nelogiska. "
Nenorėčiau sutikti. Viena - pamiršti žodžius visiškame šoke, kai sužinai, apie savo šeimos žūtį, kas kita - ruoštis kelias savaites kerštui.
roka_Z 2004-04-01 12:54:35
SPOILERIAI

Autoriui jau sakiau asmenishkai, ishdestysiu ir dabar - gera knyga, tik pabaiga uzhkliuvo nelogishkumu. Aplink - daugybe elektra varomu automobiliu, o didieji teroro uzhsakovai - naftos magnatai. Kam jiems, jau praradusiems nemazhai pelno (ishskyrus karishkius ir turtuolius, niekas benzino nebeperka) zhlugdyti tuos, kas su pinigais pas juos ateina? Na taip, knygoje aprashyta tik USA, tai ka gali zhinoti, kas kitame pasaulyje dedasi. Gal Azija vis dar vazhineja "Zhiguliukais" (juokauju - tiek metu net rusishka technika neatlaikys :D )
O technikos naujoves tai patiko. Ypach _dvyniai_ Net uzhsimaniau tokio :) Nors ideja, IMHO, nera nauja. Kalbant shia tema, izhvelgiau panashumu tarp knygos "Shakalas" pagrindinio herojaus ir "Genomo" piktojo teroristo. Bet gerbiamas autorius dievagojasi "Shakalo" neskaites, vadinasi nenuplagijavo :)
Anyway, sveikinu autoriu ir visus LT fantastikos myletojus su autentishkos lietuvishkos knygos pasirodymu! VIVA LA [daugiau nei lotynishkai, nei kitomis panashiomis kalbomis nemoku... ;) ]
Justinas 2004-04-01 20:44:32
SPOILERIS

Naftininkams suzhlugdzhius genoinzhinerijos koncernus ir taip naftininkams peremus ta pelninga versla naftininkai galetu buti nebe tik naftininkais visai neblogai gyventu... :)
Tyras 2004-04-02 19:51:34
Labai idomu. Matau siuose komentaruose autorius - pagrindinis gynejas, kai tuo tarpu LM autorius leido viska spresti skaitytojams. Ar ne laikas, Justinai, uzsidaryt i aukstaji boksta ir stebet diskusija is tolo(ar kaip te LM komentaruose kazkas rase:/)?
Justinui 2004-04-03 00:26:19
Jooo, apsiramink, geriau eik kito romano rašyti
nesupratau 2004-04-05 12:00:27
O kas geriau viska paaiskins jei ne autorius? ;]
Justinas 2004-04-05 21:01:56
Ghm, o kodėl aš turėčiau sekti LM autoriaus pavyzdžiu? Kas aš, Ivanickas što-li? :)
Klia 2004-04-06 09:56:16
Ivanicko užtenka vieno, faktas;]
MB 2004-04-06 10:39:03
/Me acidaro spinta, susiranda visas kepures kiek turi, uzhsideda ir nukelia pries Justina.

Puiku. Perskaichiau kiek veluodamas ir neabejodamas daviau 10 balu. Duochiau ir daugiau jei butu galimybe.
Mano nuomone tai pats brandzhiausias, kokybishkiausias, geriausias ir visoks kitoks -eusias kurinys per visa Lietuvos fantastikos istorija.

Nespoilinsiu, nes bet kokie kabliukai, uzh kuriu butu galima kabintis yra mazhi, nereikshmingi ir paskestantys knygos spindesyje.

Zhiaurus shios knygos lygio kontrastas su pirmuoju LFB romanu tik dar labiau ishskiria ja. Tachiau neabejoju, kad Genomas nebus pamirshtas po 5 metu, kaip kad LM. Manau, kad tokie perliukai neatsiranda greitai ir bijau prognozuoti, kada lietuviu fantastai sugebes sukurti ka nors, gebanchio konkuruoti su G3000.

Zhodzhiu, kruvos pagyru ir liaupsiu ish mano puses.

Justinai, tikrai maloniai nustebinai.
Justinas 2004-04-06 13:13:29
MB, shuffle
Ačiū!
P.S. O dėl kontrasto su LM - leisk nesutikti.
MB 2004-04-06 17:27:12
leidziu :)
roka_Z 2004-04-09 10:18:37
o kas yra "spoileris" ? chia automobilinis terminas ar kas kita? :)
ir nesuprantu, kaip tas zhodis, dargi raudonas, mano aname komentare atsirado...
Justinas 2004-04-09 10:44:43
Spoileris - siužeto detalių atskleidimas. Redakcija budi :)
Electra 2004-04-11 16:18:46
Galiausiai ir as perskaiciau. Siaip knyga uzkabino. Perskaiciau faktiskai visa is karto. bet turiu pasakyti kad esu labaiu fantasy megeja, is is tiesu istorijos apie kaukuti Gugi man patiko labiau :)
Lina Krutulyte 2004-04-13 10:24:05
SPOILERIAI

Gerasis tobulasis Alius man nepatinka. Jis su savo shovinistinemis paziuromis (pirma, jis mano, kad tai jis suteikia savo zmonai judejimo laisve, o ne Konstitucija ar prigimtine teise; antra, jis sako "as cia vyras!") atrodo sooooo 100 years ago. Apgailetinas tipelis. Panasiai kaip siuolaikinis vyras galvotu, kad moterys sekso metu turi nejudeti, uzsimerkti ir galvoti apie Anglija.

Apskirtai mazajai Redzins smarkiai pasiseka, kad ji lieka be savo idiotu tevu. Sakyciau, knyga vis delto su happy endu.
Valdas 2004-04-14 05:28:54
Keistai suprantamas happy endas: krūvos mokslininkų mirtis... Na nebent autorius iš tikrųjų norėjo vienos mažos mergaitės likimą iškelti aukščiau visko. Nors skaitant šį kūrinį neatrodė, kad ji yra pagrindinė veikėja :).
musiųmusė 2004-04-15 09:55:11
Valdai - čia hepiendas, kaip jį supranta LK, o ne JŽ:}
Perskaiciau... 2004-04-19 06:01:25
SPOILERIAI!

Iskart pasirode juodai nuobodi knyga. Siaip taip isiskaiciau, isvada - nuodoboka.
Labai daug stampu ir numintu keliu. Pirmiausia, Holivudo trilerio: nepakenciamo budo senas policininkas (beje, charakteringa senbernio savybe, o ne vedusio vyro - maniakiskai plauti rankas), zioplas jauniklis ir bukas FBI agentas). Ir suprantama kaip is scenarijaus ju tarpusavio santykiai.
Toliau, visas destymas labai primena lotynu Amerikos serialus- tempia tempia, o gale staigiai viska isvynioja. Alius - tipiskas serialu vyras - zioplas, nieko negali irodyti, nieko nespeja pasakyti, moteris vynioja ji kaip nori. Edvardas pademonstruoja "gewriausias" blogiuku savumes, pazistamas is multiku ir prastu superheroju filmu - maniakiska garsaus blogiuko juoko scena. Beje, labai neitiketinas Edvardo charakterio pasikeitimas nuo itin neiskalbaus iki visisko plepio. Vargu, ar realus zmogus taip sugebetu maskuotis.
Kas dar neitikina. Medikei prisisiubes Tonis pasirodo "patikimas vyrukas".
Stiliaus nesklandumas - destymas vietomis bando igauti labai "sava" pasakojimas, paskui vel grista i normalu. Prie dialogu ivairiu veikeju minciu papildymai vargu ar padeda reikalui. Per dau detektyvo, per daug erotikos (kuri, beje, niekur neatveda (kaip ten su mintimi, jei pirmoje dalyje paminetas sautuvas, tai paskutineje jis turi issauti?)), puristu tema jau isvis reiketu mesti, issiseme gerbiamas rasytojas. Dabar betruksta GLF2004 isvysti eilini pratesima...
Ir pabaigai, tai siaip ar taip vienas geriausiu lietuvisku sf romanu...
Enchanter 2004-04-19 09:07:59
Man cia pasistojo vienas klausimas, netgi ne klausimas, veikiau pastebejimas. Asmeniskai, LFB knygu apipavidalinimo konsepcija laikau didziai nevykusia. Jei buciau "Eridano" marketingo sefas ar koks dizaineris, geriau jau rinkciausi kazka panasaus i "Pasaulines fantastikos Aukso fondo" apipavidalinima. In the end of the day, knygoms reikia siek tiek blizgesio ir graziu virseliu. Pritrauktu tam tikra skaitytoju kategorija. Dabar gi, abi knygos raudonom nugarelem ir beveik juodais virseliais - neisradinga. Noriu pasakyti, kad knygos tarsi netenka dalies savo isskirtinumo. Zodziu, salin kariskas uniformas ir pirmyn i hipiskus drabuzelius. Kitas reikalas, jeigu Eridanas "gaili" uzpirktu piesiniu lietuviskiems autoriams. Ir apskritai, jei jau sakyti visa tiesa... Reikejo LFB "idiegti" i PFAF serija. Nors, sioje vietoje gal ir klystu. :)
My humble opinion.
musiųmusė 2004-04-19 12:43:13
nu ponuli, "Genomo" viršelis ir yra LIETUVIŲ AUTORĖS sukurtas; o jei jums ten trūksta metalinių papinykų ir blasterių, tai čia jūsų problema:]
Redakcija 2004-04-19 19:04:01
Dalis su knyga nesusijusių žinučių buvo perkelta į kitą <a href="http://www.skaityta.lt/board/messages/67/599.html?1082360348" title=" giją"> giją</a>
Valdas 2004-04-20 05:25:13
Viskas tvarkoj su tais viršeliais. Mane Eridanas dažnai net užknisa ant PFAF kabindamas visai ne į temą viršelius (pvz., kažkur minėti Lukjanenko "Svajų linija" ir pan.).
plakis 2004-04-20 11:36:29
nusipirkau ir visai nieko, patiko. palyginus su PFAF tai mano manymu viduriukas.
Ivy Mike 2004-05-13 07:56:48
Na, jei kam idomus mano vertinimas... Bendrai imant 7 is 10...

Tai daug ar mazai? Tai labai labai labai daug. Turint omeny vis ta mesla, kuris dabar spausdinamas (as cia ne apie lietuviu autoriu kurinius o apie tas verstines fantastines rasliavas kurias lietuvos leidyklos leidzia), sitas kurinys labai neblogas. Trukumu, kuriuos cia jau minejo ir kuriu as pats begale prisirankiojau beskaitydamas knyga gal tiek to, neminesiu - bet kuri kurini pakapscius galima rast ir kvailysciu...

Atvirai sakant, iskart perskaites buvau linkes vertinti net 9... tiek imho shitas kurinukas issiskiria is lietuvisku fantastiniu rashiniu (nors pripazistu, kad as labai didelis lietuviskos fantastikos skaitytojas).

"Citatu" knygoj begale (nors nesu tikras ar tai daryta samoningai)... galima rast Gatakos atspindziu, seklys siaip jau labai E.Poirot su jo idealia tvarka... etc. Koks skirtumas - tai ne i bloga.

Pagrindinis knygos trukumas imho - tai laaaaabai silpna pabaiga. Tas deimanto suduzimas po visos knygos atrodo labai jau banalus ir lekshtas... tikejausi kazko labiau uzsukto...
Bakoozhe 2004-05-13 13:12:58
Justinai
Gal butu verta romana isverst i rusu kalba ir paleist i kaimynines rinkas?
Justinas 2004-05-13 19:16:47
Tai ką čia... Juk vis duodate 7ukus, 6ukus... Kas ten, tame persotintame užsienyje, susidomės.... wink
Bakoozhe 2004-05-14 04:06:20
Kokie 7, 6? Didiziausia dalis 10 (29 kartai) ir 9 (32). 12 vienutu tik del juoko. Labai reta knyga gali sulaukti tokio yvertinimo. iesiog kaikurie balsuotojai linke i krashtutinumus. Gal voja: nu kokiu 2 ar 3 verta, bet ka cia, desim konkreciai - 1.
Be to, kai ten tiek slamsto prileista ir ji perka... Na tai jau marketingistu sritis.
Justinas 2004-05-14 05:50:16
Ech, net pasikuklinti neduodate :)
Perskaiciau... 2004-05-14 06:26:37
Nesikuklink, autoriau. As asmeniskai nebalsavau, todel prastesnio balo negavai wink
Haldir 2004-06-07 13:23:29
Perskaites tokia isvada priejau:
Rasyk geriau fentezi ;)
Tau tai geriau sekasi. IMHO

O gal tiesiog man TOKIA sf ne prie sirdies... ;/

5 is 10

Bet kaip lietuviui, tai tris kart valio ;)
Justinas 2004-06-07 13:31:49
Jeigu aš jūsų visų patarimų netyčiom paklausyčiau, būtų štai va kaip (aš ten vidurinis): Ignored

wink
e-vil 2004-06-07 13:42:09
o kaip teisininkui - tai ir penkiu kartu valio negaila. beveik suprantamai parasyta :)
raww 2004-06-09 08:52:13
:D
Zurnalistas Raimondas 2004-06-21 14:24:32
Justinai, pazymi man parasei teisinga - perskaiciau desimt puslapiu ir nusprendziau, kad toliau skaityti nenoriu. Gal ne todel, kad blogai parasyta, o todel, kad tokios knygos man neidomios. 18_crazy

Beje, idomu, kad niekas iki siol nepaminejo postmodernistines "Genomo" puses. Taigi mat knyga parasyta kaip "suliteraturinta" Dido (?) zurnalistines bombos versija. Tad

SPOILERIAI!!!!

ar is tikro buvo naftos koncernu samokslas? Gal is tikro "Deimanta" susprogdino kerstingoji Rebeka nupirkusi is korumpuoto Polo iejimo leidima, o Dido tiesiog isgalvojo (tipiskai amerikoniskai) visa paranojiska "conspiracy theory" su Edvardais, virusais, musemis, nepastebimais impulsais ir t.t. tik tam kad pasipelnytu is skandalingos knygos?

Ak tie postmodernistai. _bukas
Justinas 2004-06-21 15:02:03
Atsakymas tampa klasikiniu: tai ką man dabar daryti? Krauju vemti? (c) Šveikas wink
dodo 2004-06-21 16:52:13
Šiaip Didas, ne Dido.
magyla 2004-06-29 20:59:18
Keistų turi sugebėjimų Edvardas. Jis netgi sugeba pavirsti Evaldu liezuvis

O šiaip knygą skaičiau ilgai ir nuobodžiai,nuobooodu nes nemėgstu tokių knygų, jos ne man. Bet pažadas yra pažadas ir jį reikėjo tęsėti. _bukas Nors likus skaityt maždaug apie 50 puslapių pasidarė visai smalsu, kaip viskas baigsis, tada knyga net įtraukė. O negalima buvo jos sutrumpinti?
amba
Justinas 2004-06-30 05:14:30
Magyla, ačiū, kad laikaisi pažadų :) Sutrumpinti nebuvo galima :(
gie 2004-08-11 06:18:54
a vo, prisidesiu as su savo pavelavusiu trigrashiu
ot durnas zmoniu pomegis savo nuomones reishkima paversti i arshia kritika, iesshkoti ten kazkokiu dideliu prasmiuu, objektyviu tiesuuu... 22_yikes
taigi arba skaitai arba ne. Kaip chipsai - arba valgai arba ne.

Netgi iki galo pribaigiau, nors fantastika nelabai. Man pasirode visai neblogai. bravo

Practice makes perfectzaliux
uzkietejes fantastas 2005-01-14 11:31:56
na man nelabai patiko-galbut nesu patriotas..moku atskirti gera fantastika,taciau cia..autoriu derejo labiau pasistengti..galbut tokia mano nuomone del to kad knygos nepirkau
autorius 2005-01-14 11:44:37
Autorius būtų dėkingas, jeigu sužinotų, kur reikėjo labiau pasistengti? :)
Starlin 2005-01-26 17:44:59
Perskaičiau :) Labai smagu skaityt ir (nors vietomis) matyti, kad rašyta lietuviškai, o ne versta: t.y. atsiranda kūrėjo laisvė (vertėjas turi laikytis teksto). Dėl techninių (genetinių ir kt.) subtilybių neturiu ką pasakyti (pernelyg mažai išmanau)... Na, skaitėsi lengvai, maždaug trijų naktinėjimų pakako. Įdomu tai, kad neaiški paties autoriaus pozicija: iš pradžių jis lyg ir su puristais, paskui jau nebe, paskui vėl... Nesakyčiau, kad esu visiška puristė, bet jų išteisinimo pabaigoje visgi pasigedau. Na, bent jau konkretesnio puristų ir vyriausybės santykių išaiškinimo - tai lieka nuošalėje, visos tos politikos, apie kurias užsimenama įžangose, pasimiršta. O gal tai ir ne šio kūrinio problema: visų pirma čia matau detektyvą, kurio veiksmas vyksta ateityje, nepakankamai tolimoje, kad galėtume dar atpažinti save ir savo laiką (užuominos į Iraką, net užbėgimas už akių Korėjai - smagu ieškoti siūlo galų). Visų dešimties balų knygai neduočiau, juolab kad kai kur pritrūko originalios minties, stiliaus, nutolimo nuo įprastinių fantastinės kalbos klišių (gerai jau gerai, nebaisiai aš tą išmanau, bet kiek skaičiau, kai ką atpažinau)... Gal galiu paklausti Autoriaus, kodėl jis pasirinko Ameriką? Kodėl ne, tarkim, Europą? (turiu spėjimą, kad toks judėjimas kaip puristai Amerikoj geriau jaustųsi)

Sveikintina, pagirtina, įdomu skaityti. :) Ar giliai kapstyti įmanoma? Nelabai. Galbūt tą autorius ištaisys kad ir kokiame kitame savo romane ;)
Justinas 2005-01-26 18:25:52
Ačiū už nuomonę, Starlin :). Kodėl Amerika - atsakymas labai paprastas. Mes visi ten daugiausiai buvę. Jeigu ne gyvenime, tai kartu su televizoriumi ar kino filmu. Kodėl ne Europa? Todėl, kad Europos "dvasinis alkis", kuris, mano nuomone, ir gimdo įvairias sektas, judėjimus ir pan., yra daug mažesnis ir daug daugiau maitinamas "tradicinių" bendruomenių, todėl mažiau lieka erdvės kraštutinių naujovių paieškoms, kuo Amerika garsi. Kodėl neišteisinau puristų? Ogi todėl, kad aš jų ir nekaltinau. Tiesiog (nelabai et apie tai galvodamas) panaudojau principą: "geras idėjas sugalvoja idealistai, o jomis naudojasi niekšai". wink
O dabar paklausiu aš - kas yra "fantastinės klabos klišės"?
OP 2005-01-26 21:30:42
klabos:) Pats tu esi KLABA.
Na... 2005-01-27 06:35:02
Klaba tai klaba. Ką čia jau bepadarysi
wink
Starlin 2005-01-27 15:03:56
Na va, prisišnekėjau. _bukas Pasakai ką nors kad ir nelabai reikšmingo - aiškinkis. Tai ir aiškinuosi, tenka :)

Gal truputį ne taip pasakiau, todėl teks pradėti nuo Adomo ir Ievos. Suprantama, kiekviena literatūros rūšis, kaip ir kiekvienas žanras turi savo bruožus ir specifinę literatūrinę kalbą. Fantastika - ne išimtis. Negaliu tiksliai įvardyti tų fantastikos kalbos bruožų, nes nesu specialistė (nei fantastikos, nei literatūros apskritai), tačiau dažnai perskaitęs "Eridano" knygą (kaip, beje, ir dažną neseniai parašytą detektyvą arba populiarų romaną) jautiesi lyg pažiūrėjęs filmą. Aprašoma tik tiek žmogaus išvaizdos, charakterio, kiek iš esmės galėtų atskleisti ir kino kūrėjas. Autoriui aprašinėjant detales, taip ir matai kadruotę, apšvietimą, aktorių mimikas ir t.t. Nesakau, kad tai blogai, tiesiog tokia ypatybė (čia kaip ir pats sakei, Amerikoj esame kiekvienas buvęs per TV ar filmus...). Bet kai tą ypatybę matai pernelyg dažnai... Bijau, darosi pernelyg vienoda ir nuobodu. Kokia prasmė skaityti knygą, jeigu ji sulipdyta iš jau egzistuojančių epizodų ir dialogų? Pabandžiau greitai paieškot "Genomo" epizodų, kurie man pasirodė "kinematografiški" ir/ar galintys pasirodyti kituose kūriniuose, tik vardus pakeisti reikėtų. Prisipažinsiu, sekėsi nekaip, nes visada sekasi nekaip, kai ką nors reikia staigiai surasti (juk įspūdį susidariau ne iš vieno epizodo, o iš visumos, jau perskaičiusi). Pažiūrėkim...

"Pats Spenceris, stambus, išvaizdus, bet jau pradedantis tukti keturiasdešimt dvejų metų vyras, nutraukė skaitymą balsu, atidėjo į šalį lapą, atsisegė viršutinę marškinių sagą ir gerokai atlaisvino kaklaraištį. Pavasarinė saulė kabinetus jau prikaitindavo."

"-Naderi, gal baikime tuos "jūs, "pone"? Jeigu nuo šiol teks daug ką veikti kartu, aš norėčiau vadinti jus Kolinu. Atsakydamas tuo pačiu, leidžiu į mane kreiptis tiesiog "Piteri"! - O'Kelnas plačiai nusišypsojo."

"Naderis kilstelėjo antakius - vyrukas jaučiasi padėties šeimininku, nors ieško darbo per skelbimus?
-Broli Edvardai, jeigu galite - paskubėkite,-murmtelėjo interkoman ir vėl kreipėsi į svečią:
-Misteri Karanski, aš skaičiau jūsų gyvenimo aprašymą, jis - įspūdingas , ir...
-Patikrinote kiekvieną ten paminėtą smulkiausią faktą, - pertraukė Polas. - Galite neatsiprašinėti."

Taip... Ką aš tuo noriu pasakyti? 11_confused Na va, viskas labai sklandu ir gražu, sakykim, ir realistiška (kai kurie dialogai išties natūraliai skamba). O kas iš to? Norom nenorom prisimenu trečiadienio kalbelę prieš Hičkoko "39 laiptelius", kurioje buvo paminėta kažkas panašaus į tai, jog Hičkokas sakė: o kas man iš to realistiškumo? Jis visur, taigi jeigu nuo jo nukrypsiu, bus įdomiau. Tai va. Čia natūraliai iškyla argumentas, kad pati fantastika - JAU nukrypimas, t.y. visa scena, kur vyksta "Genomo" veiksmas, eiliniam skaitytojui neįprasta. Todėl žmogui, pirmąkart skaitančiam panašų kūrinį, tai padarys įspūdį, bus įdomu. O jeigu fantastikos perskaitei ne vieną knygą (dar sykį kartoju, aš nedaug teskaičiau, bet pakankamai, kad susidaryčiau tokią nuomonę)? Jeigu jau esi /pripratęs/ prie tos fantastinės kalbos? Tuomet "Genomas" - vėlgi, sklandžiai, nuosekliai, suprantamai parašyta knyga. Bet ji nėra Kažkas Tokio - nes kad tokia būtų, jai reikia... Kažko Tokio. poet Fantazijos, originalumo, talento - nežinau. Bet trūksta. Štai jum ir mano neapdairiai paminėtos "klišės": geriau sakykim, tam tikri modeliai, kuriais remiasi visa fantastika (na gerai, "Eridano" fantastika :)). Užbėgsiu už akių klausimui, kokią fantastinę knygą laikyčiau Kažkuo Tokiu ir (žinoma, Kažkas Tokio - visada subjektyvus dalykas) paminėsiu "Šekspyro planetą". Gal yra ir kitų panašių knygų, bet aš jų neskaičiau, todėl šitą prisimenu. Ar prisiminsiu "Genomą", neįsivaizduoju.

Dixi :)

P.S. Ale bet kiek daug gali apie autorių sužinoti vien perskaitęs jo knygą... Nežinau, kiek Autorius apie genetiką išmano, bet iš knygos atrodo, kad pernelyg žiniomis nepasitiki, todėl pasirenka tai, kas artimiau: detektyvą! Čia galima panaudoti visokias teisės mokslų smulkmenas ir net lotyniškas citatas ;) Be to, spėju, tamsta buvęs Italijoj ir mokąs italų kalbą. Arba būta gero konsultanto. Tiesa, smagu buvo perskaičius grįžti į pradžią ir iš naujo peržvelgti pirmąjį epizodą, kai jau žinai, kas, kaip ir kodėl.
Indraja 2005-01-28 10:04:17
Fantastikos skaičiau ne ypač daug (o naujos - visai nedaug), bet pastebėjau, kad jai tikrai būdinga tam tikra kalba: detalus autoriaus sugalvotų dalykų aprašymas (kas nėra itin realistiška - vaizduojamojo pasaulio veikėjams dauguma jų būtų įprasti ir nereikalaujantys smulkaus apibūdinimo) ir (galbūt kompensuojantis minėtąjį netikroviškumą) buitiškumas, padedantis skaitytojui patikėti tuo, kas pasakojama. Beje, šis bruožas parastai ne itin nusibosta - atvirkščiai, leidžia iškart pasiekti atitinkamą mėgavimosi fantastiniu realizmu būseną. Antra vertus, stiliaus paįvairinimas tikrai neturėtų pakenkti. Kažkas Tokio stiliaus požiūriu man buvo "Neuromantas" (tiesa, ten buvo ir tam laikui labai naujų idėjų, bet idėjos pasidaro nebenaujos, o stilius visada gali "vežti"). "Genomui" tikrai šiek tiek trūksta literatūriškumo. O keliamos problemos tikrai svarbios.
Starlin 2005-01-28 11:10:21
Kad keliamos problemos svarbios, tiesa. Todėl ir pastebėjau, kad paties autoriaus pozicija per visą kūrinį kinta. Pozicija čia labai svarbi, nes autoriaus pozicija lemia skaitytojo poziciją ir/arba požiūrį į aprašomą dalyką. Nesakau, kad ji _būtina_, bet jos kitimas arba nebuvimas taip pat iškalbingas.

Tiesa, smagu, kad "Genome" išvengta mane paprastai nervinančio fantastikos bruožo: kai dalykai nepažįstami, kaip ir rašė Indraja, būtina juos kruopščiai aprašyti, bet tuomet dažnai prarandamas realistiškumas - gi tame pasaulyje gyvenantys veikėjai visa tai ir _taip žino_! Todėl tokie dialogai, kuriuose pernelyg aiškinami pačių veikėjų lūpomis jiems šiaip suprantami dalykai tik kelia juoką ir nieko neįtikina. "Genome" išlaviruota, informacija jeigu ir pateikiama per veikėjus, tai įtikinamai (pvz. "visiems žinomus dalykus" Edvardas dėsto nieko iš esmės nežinantiems Rebekai ir ... kam ten?).
mama 2005-11-10 16:00:48
Jau kokį 5 kartą ruošiuosi rašyti čia savo pastebėjimus.Gal jau dabar pavyks.

Taigi detektyvas. Fantastinėje terpėje. Detektyvų nemėgstu. Bet tai mano problema.

Juokinga. Taip ir įsivaizduoju, kaip į klausimą "che cosa?" amerikonas atrėžia "Belaroza" cheche

Kur dingo ponas O'Kelnas? Gal aš nelabai atidžiai skaičiau tą epizodą bet jo reikšmės nesupratau.

Kažkaip nelabai išplėtota idėja apie E.T. O dar mažiau - apie genetinius teroristus. Tuos, kurie kaip nori, taip modifikuojasi, ir pagauti juos darosi neįmanoma. Šioje vietoje kažkaip ėmiau ir supratau, kad aš puristė. Turbūt radikali... Nors Rebekos tai gaila buvo, juk plastinė operacija tai ne taip jau ir baisu.

Ai, dar nežinau kaip yra autoriui gyvenime, bet šiaip tai gašlumo ir kiekvienos veikėjos biustų pristatymo man buvo kiek per daug...
va 2005-11-10 23:31:34
as ir skaiciau. pravalas...
Justinas 2005-11-11 18:56:36
Kaip džiugu, kad vis dar atsiranda skaitytojų ir net tokių, kurie netingi parašyti savo nuomonę, ačiū :)
Mamai keletas atsakymų:
Ponas O'Kelnas dingo į kabinetą rašyti naujų knygų. Įdomesnis klausimas būtų "kodėl jis atsirado", bet čia visų serialų problema :)
Apie "genetiškai modifikuotus teroristus" kalba girtas ir nusiminęs veikėjas, todėl jis ten gali prikalbėti visiškų niekų. Ką ir daro.
Dėl gašlumo - tokie jau tie žmonės, vieni pornografiją žiūri, kiti gašlias scenas rašinėja ir, matyt, nemokšiškai. Tačiau kai apie tai pasakoma, yra ką apgalvoti ir gal kitą kartą nebeskirti tiek daug dėmesio biustams. Iš tiesų, juk yra tiek puikių kūno dalių! zaliux
Lina Krutulyte 2005-11-16 09:08:57
Moonbiter neseniai buvo Baltarusijoj ir paskui grizes rode idomia nuotrauka. Ten, atrodo, kazkokia gigantomaniska viesoji biblioteka, panasi i dideli juoda kristala :) Iskart primine garsuji Genomo pastata :)
O.K.tavijus 2006-03-27 10:12:14
Hmmm... Knyga gera, su ja lyg ir viskas tvarkoje. Džiugu, kad tokių apskritai yra. Bet va chebra tai jau labai nekokia. Oi-oi ne kas. Justinui reikia pasiųsti kuo toliau tokius draugus, kurie kompromituoja ir jį, ir jo knygą...
musių musė 2006-03-27 12:15:34
oho, ir katras čia taip kompromituoja mūsų rašytoją?
Rašytojas 2006-03-27 12:17:38
Štiš, muse, o tai su siurbliu ateisiu! zaliux
Praeivis 2006-03-31 08:28:16
Taigis, gerb. Justinui iš tiesų nedaro garbės kai kurie kolegos. Čia, kaip sakoma, kiekvienoj šeimoj ne be ... Tai va, tie, katrie baisiai pamazgėles pila, ne tik savo š... parodo, bet ir rašytoją su savim murkdo. Susimąstom.
Klia 2006-03-31 08:48:10
Ponas praeivi, siūlyčiau susimąstyti pačiam: taip rūpindamasis moraliniu Justino aplinkos veidu jūs būtent ir sudarote įspūdį, kad kalti yra visi - nes neaišku, ką konkrečiai turite omenyje. Jei būtent toks buvo jūsų tikslas, tai ką gi... O jei ne, tai paskųskite tą pamazgų pylėją jam asmeniškai.
Lėtas 2006-04-06 13:11:57
Nuuu... Yra čia nedorų žmonių, bet nesinori apie juos kalbėt. Kai kurie ir patys žino, apie ką užsiminė Praeivis. Tik be nick'ų vardijimo.
objektyvus kritikas 2009-03-29 08:16:25

Perskaiciau,vertinu 7,7 desimtbaleje sistemoj,autoriui reikia liautis sudarineti tokius ilgus dialogus ir daugiau demesio skirti aplinkos aprasymui,bet siaip padirbejo visai neblogai laisvai galima versti i latviu,baltarusu kalbas.Labai didele problema yra ,kad lietuviu fantastikos bibliotekos serijos labai prasti virseliai.Pernai pamaciau Ievos Zilionienes "7 baimes dienas",pavarciau rankose ir viska nustelbe svytincios pfaf knygos-nepirkau.Genomas3000 butu tikrai susilaukes didesnes sekmes su padoriu virseliu ir keliais intriguojanciais komentarais.Isvis geriau butu leide pfaf serijoje ,nes kai kurias knygas perspjauna(tiesa nedaug,bet vis delto...).VERDIKTAS:tobulek ponas Zilinskai ir kai leisi kita knyga pasirupink kietu meniniu apipavidalinimu!

Skaityta.lt © 2001-2014. Visos teisės saugomos. Platinti puslapyje publikuojamas apžvalgas be skaityta.lt ir/arba autorių sutikimo NEETIŠKA IR NETEISĖTA. Dėl medžiagos panaudojimo rašykite el.paštu skaityta@skaityta.lt.